Tidlig epidemi: Vi blev taget på sengen

Influenza A-epidemien er kommet tidligt til Danmark, og det efterlader omkring 300.000 svage i stikken uden vaccine

- Hovedpinen har helt klart været det værste. Den har siddet der konstant, fortæller Frank Pedersen, der har været syg en uges tid. Syvårige Freja bruger sin far som hovedpude. Læs mere om Frank Pedersen herunder 'Har ligget seks dage i sengen'. (Foto: Fotoshoppen)
- Hovedpinen har helt klart været det værste. Den har siddet der konstant, fortæller Frank Pedersen, der har været syg en uges tid. Syvårige Freja bruger sin far som hovedpude. Læs mere om Frank Pedersen herunder 'Har ligget seks dage i sengen'. (Foto: Fotoshoppen)

Er man i forvejen svækket af sygdom, ikke vaccineret og smittes af influenza A, kan man blive alvorligt syg og i enkelte tilfælde dø. Men halvdelen af de 650.000 danskere i den såkaldte risikogruppe når ifølge Statens Seruminstitut ikke at blive vaccineret, fordi epidemien er kommet tidligere end beregnet.

– Vi kunne godt have brugt fire uger mere til vaccinationer, før det nu går løs; men det er jo ikke sådan, at vi står magtesløse, når i forvejen svækkede patienter får influenza A. Vi kan behandle dem med Tamiflu, siger Nils Strandberg Pedersen, der er direktør for Seruminstituttet.

Andre lande kom først
Sundhedsmyndighederne havde besluttet, at de 650.000 danskere i risikogruppen – plus omkring 700.000 med samfundsvigtige opgaver – skulle vaccineres. Først de særligt udsatte, siden nøglepersonel.

Men vaccinationerne begyndte først i sidste uge. I gruppen af nøglepersonel når kun et mindretal at blive vaccineret, oplyser Nils Strandberg Pedersen, der forsikrer, at vaccinationerne kom i gang, så snart vaccinen var leveret fra producenterne.

– Andre lande fik vaccine noget før Danmark.

– Ja, men i så små mængder, at det reelt ikke har haft betydning for smittens udbredelse og hastighed.

Halv million vil mangle
Influenza-epidemien vil være overstået om otte uger og er anslået til at ramme en million danskere. Det er mere end dobbelt så mange som ved en normal vinter-influenza.

– Den kulminerer om tre uger og vil holde sig på toppen i to uger. I denne periode vil 300.000 være syge, men reelt må en halv million blive hjemme, fordi der jo skal være nogen til at passe de syge, siger Nils Strandberg Pedersen.

Tallene er beregnet efter en engelsk formel, som kortlægger de samfundsmæssige konsekvenser af influenza A.

– Samfundsmæssigt er det ikke så slemt, som det lyder, med den halve million, der må blive hjemme i to uger. I den erhvervsaktive alder kommer vi 'kun' til at mangle 200.000. Samfundet vil blive påvirket, der vil måske være aflyste togafgange, men vi går ikke i stå, siger Nils Strandberg Pedersen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere