Ingen planer om at H1N1-vaccinere børn

Selv om der kunne være en samfundsøkonomisk gevinst ved at vaccinere børn mod H1N1, har Sundhedsstyrelsen ingen planer i den retning

Det er endnu uvist, hvem der skal have den vaccine, der bliver til overs. (Foto: Colourbox)
Det er endnu uvist, hvem der skal have den vaccine, der bliver til overs. (Foto: Colourbox)

Det er samfundsøkonomisk galimatias at undlade at vaccinere børnene mod influenza H1N1. Det mener professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jørgen T. Lauridsen. Men Sundhedsstyrelsen har valgt en anden strategi, som bygger på en sundhedsfaglig vurdering.

- Vi lægger vægt på sundhedsfaglige argumenter, og der er ikke nogen sundhedsfaglig grund til at vaccinere børnene. Det er rigtigt, at der er forholdsvis mange børn, der bliver smittet, men det betyder ikke, at de har en større risiko for at få alvorlige komplikationer, og det er det kriterium, vi er gået ud fra, siger overlæge og centerchef i Sundhedsstyrelsen Else Smith.

Gør som naboerne
I Sverige, Tyskland og Norge har myndighederne valgt at tilbyde H1N1-vaccine til alle børn, og det burde man også have gjort i Danmark, mener Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen.

- Selvfølgelig skal vi vaccinere personalet på sygehusene og andre nøglepersoner først, men de overskydende vacciner bør komme børnene til gode, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører.

Men lige nu er spørgsmålet ikke relevant, lyder svaret fra Sundhedsstyrelsen.

- Vi har ingen ledige vacciner før tidligst engang i det nye år, så lige nu kan vi slet ikke tilbyde vaccine til andre end dem, der er i risikogruppen, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Jesper Fisker.

Ukendt overskud
Danmark har indkøbt influenzavacciner, så der er nok til at vaccinere de cirka en million danskere, som har en særlig stor risiko for at få alvorlige komplikationer. Men Jesper Fisker har ikke noget bud på, hvor mange i risikogruppen der vælger at sige nej tak til vaccinen, og han har derfor heller ikke noget bud på, hvor meget vaccine der bliver i overskud. Hvem de overskydende vacciner i givet fald skal tilbydes, har Sundhedsstyrelsen ikke taget stilling til.

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen bør børnene blandt andet vaccineres for at 'undgå, at de næste bølger af H1N1 bliver alt for voldsomme'.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere