Op mod 450 vil dø af influenza A

I alt 1,6 millioner danskere vil blive ramt, og helt op til 450 vil dø af influenza A, spår direktøren for Statens Serum Institut

Svineinfluenzaen forventes at toppe om et par uger. (Foto: Colourbox)
Svineinfluenzaen forventes at toppe om et par uger. (Foto: Colourbox)

Inden for de næste fjorten dage, kommer influenza A, tidligere kaldet svineinfluenza, virkelig til at slå igennem, forventer direktøren for Statens Serum Institut.

Mellem 90 og 450 vil dø af H1N1-virus og af disse vil totredjedel tilhøre risikogruppen, skriver Dagens Medicin.

I alt forventer direktøren, at omkring 1,6 millioner danskere kan blive ramt, og for langt de fleste sker det inden for de næste par uger.

- Hvis forudsigelserne holder stik, kan vi forvente, at 30 procent af befolkningen bliver ramt. Jeg mener dog, det mest sandsynlige er, at 10 procent vil blive ramt af influenza A, siger Nils Strandberg til Dagens Medicin.

Hvis forudsigelsen holder stik, og epidemien topper om to uger, vil der på det tidspunkt være omkring 6,5 procent syge. Det giver et maksimalt fravær på 12 procent, når beregningerne bliver lavet på samme måde som i USA, New Zealand og Storbritannien.

Ingen skolelukninger
Og netop i Storbritannien har flere skoler været lukket. Men Nils Strandberg mener ikke, det nytter noget at lukke skoler, teatre og så videre.

- Det vil alene udskyde en epidemi, siger han.

I øjeblikket er vi i den fase, hvor vi skal begrænse skaden og koncentrere os om risikogrupperne, mener Nils Strandberg.

KEND INFLUENZAENS FARESYMPTOMER

- Symptomerne på influenza H1N1 er de samme som ved traditionel influenza - det vil sige pludselig opstået feber, ondt i halsen, hoste og muskelsmerter. Diarré kan også forekomme.

- Hvis du i øvrigt er rask, skal du ikke foretage dig andet eller mere, end du ellers ville gøre, når du får influenza - typisk blive hjemme.

- Du skal kontakte lægen, hvis:

- Dine influenzasymptomer pludselig bliver værre.

- Du får svært ved at trække vejret

- Du får åndenød eller har høj feber i mere end tre dage

- Dit barn under tre år får høj feber eller ikke vil drikke eller ammes.

- Du har en sygdom, der gør influenza til en mere alvorlig sygdom, end den ellers ville være. Det gælder personer med nedsat lungefunktion, astma, hjerte-kar-sygdomme, diabetes eller nedsat immunforsvar.

- Du har - siden du blev syg - været i nær kontakt med personer, der har en sygdom, der gør influenza til en mere alvorlig sygdom, end det ellers ville være.

- Du er gravid eller har børn under to år.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Risikogrupper

Nogle personer er i større risiko for at udvikle alvorlig sygdom, hvis de får influenza A (H1N1). Du skal være særligt opmærksom på influenza, hvis du har:

1. Lungesygdomme som KOL, astma med kronisk obstruktion og astma, der er vanskelig at kontrollere, cystisk fibrose, sarkoidose, lungefibrose, samt andre lungesygdomme især, hvis lungefunktionen er nedsat, eller der er gentagne lungeinfektioner.

2. Hjerte- og karsygdomme, især svær koronarsygsdom, hjertesvigt, sværere klaplidelser (ikke kun isoleret forhøjet blodtryk) samt blodsygdomme som hæmoglobinopathier.

3. Diabetes 1 eller 2, især med komplicerende hjerte- eller nyresygdom eller med almen svækkelse pga. diabetiske senfølger - eller diabetes, der er vanskelig at kontrollere.

4. Medfødte eller erhvervede immundefekter, herunder hiv-smittede personer og medikamentelt immunsupprimerede.

5. Neuromuskulær sygdom med påvirket respiration eller nedsat hostekraft.

6. Kronisk lever- eller nyresvigt (vejledende GFR under 30 ml/min).

7. Svær overvægt (BMI over 40).

8. Andre sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko, f.eks gentagne lungeinfektioner.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere