Nu tager epidemien fart

Bliv hjemme hvis du er syg, og tag de nødvendige forholdsregler, lyder opfordringen - det er den måde vi kan begrænse Influenza A-epidemien

Danmark er nu ramt af Influenza A epidemi. (Foto: AP)
Danmark er nu ramt af Influenza A epidemi. (Foto: AP)

Influenza A-epidemien i Danmark har nu nået første del af den såkaldte accellerationsfase, hvor der er risiko for at rigtig mange mennesker bliver smittet samtidig i løbet af ganske kort tid.

Det slår professor i virussygdomme, Jens Lundgren, fra Københavns Universitet fast i en telefonkonference, der netop nu er afsluttet

Aktiv spredning
Vejret lige nu er ideelt for influenza A, og om cirka en uges tid begynder de alvorlige tilfælde at vise sig.

-Erfaringer fra Australien er, at alvorlige tilfælde af sygdommen med indlæggelser typisk kommer en uge efter epidemien er gået i gang.

Tag de nødvendige forholdsregler
- Men det er også vigtigt at understrege, at det er nu vi kan gøre noget for at forhindre sygdommen i at sprede sig. Det er vigtigt at folk tager forholdsregler og for eksempel husker at vaske hænder og så videre.

Hvis folk ellers tager de forholdsregler de bør, betyder det at accelerationsperioden bliver længere og mere fladet ud. Det betyder igen færre syge - og så kan vi undgå at samfundet går i stå.

Jens Lundgren oplyser, at der netop i weekenden har været en eksplosiv stigning af henvendelser fra folk med symptomer - og en meget høj del af dem, der henvender sig, har svineinfluenza.

- Det er typisk børn og unge voksne der bliver ramt. Der sker aktiv spredning på skoler osv. Derefter bliver forældre smittet og derfra er der en videre spredning af smitten, siger han.

Vigtigt at vaccinere
Han understreger vigtigheden af, at vaccinen nu bliver delt ud.

- Forhåbentlig har mange af risikogrupperne nået at få vaccinen, og ellers skal det meget meget gerne ske denne uge.

Det tager cirka 10-14 dage fra vaccinen er givet, til man har gavn af den.

- Hvor lang tid går der fra man er smittet til man få symptomer?

- Der går 1-4 dage før man bliver syg. I løbet af den inkubationstid er det vigtigt at understrege at man bliver smitsom i løbet af det sidste døgn før man bliver syg.

20.000 danskere smittet
Epidemien tager seks til otte uger og vil toppe i starten af december, hvis den følger det typiske mønster.

Op mod 20.000 danskere vurderes hidtil at have haft sygdommen, der hidtil har kostet en enkelt dansker livet - en ældre lastbilchauffør der døde under en tur i Norge.Risikogrupper

Nogle personer er i større risiko for at udvikle alvorlig sygdom, hvis de får influenza A (H1N1). Du skal være særligt opmærksom på influenza, hvis du har:

1. Lungesygdomme som KOL, astma med kronisk obstruktion og astma, der er vanskelig at kontrollere, cystisk fibrose, sarkoidose, lungefibrose, samt andre lungesygdomme især, hvis lungefunktionen er nedsat, eller der er gentagne lungeinfektioner.

2. Hjerte- og karsygdomme, især svær koronarsygsdom, hjertesvigt, sværere klaplidelser (ikke kun isoleret forhøjet blodtryk) samt blodsygdomme som hæmoglobinopathier.

3. Diabetes 1 eller 2, især med komplicerende hjerte- eller nyresygdom eller med almen svækkelse pga. diabetiske senfølger - eller diabetes, der er vanskelig at kontrollere.

4. Medfødte eller erhvervede immundefekter, herunder hiv-smittede personer og medikamentelt immunsupprimerede.

5. Neuromuskulær sygdom med påvirket respiration eller nedsat hostekraft.

6. Kronisk lever- eller nyresvigt (vejledende GFR under 30 ml/min).

7. Svær overvægt (BMI over 40).

8. Andre sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko, f.eks gentagne lungeinfektioner.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere