Forbud på vej mod vandpibetobak

Et flertal i Folketinget vil forbyde den søde vandpibetobak, som især er populær blandt unge. Tobakken øger risiko for, at de unge begynder på cigaretter

Det skal være slut med at nyde æbletobal og anden røgelse på vandpiber, mener et flertal i Folketinget (Foto: Colourbox)
Det skal være slut med at nyde æbletobal og anden røgelse på vandpiber, mener et flertal i Folketinget (Foto: Colourbox)

Danske unge er de europæere, der ryger mest vandpibe, men det skal være slut nu. Et flertal i Folketinget vil forbyde den vanedannende, søde tobak, erfarer 24timer.

- Hvis jeg skal se lidt optimistisk på det, så har vi et forbud inden foråret. Under alle omstændigheder har vi det på plads, inden folketingsåret er omme i begyndelsen af juni, vurderer sundhedsudvalgets formand, Preben Rudiengaard (V), over for gratisavisen.

Ifølge en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse har unge, der har prøvet at ryge vandpibe, tre gange større risiko for at ende som cigaretrygere end andre unge.

Den oplysning fik Preben Rudiengaard til at bede sundhedsministeren om at undersøge mulighederne for et dansk forbud, og Venstre-politikeren har opbakning fra et flertal af folketingsmedlemmerne.

Både Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten støtter et forbud, viser en rundringning til ordførerne.

- Tobakken bliver så at sige snydt i de unge, fordi røgen er så sød og fuld af vanedannende tilsætningsstoffer. Det er dybt usympatisk og skal stoppes snarest muligt, mener forebyggelsesordfører i SF Karl Bornhøft til 24timer.

Preben Rudiengaards tanke er, at Danmark kan kopiere tysk lovgivning.

De tyske politikere har for nylig forbudt vandpibetobak ved at sænke grænsen for tilsætningsstoffer i tobak til maksimalt 25 procent. Vandpibetobak består af to tredjedele tilsætningsstoffer, og derfor har forbuddet ryddet tyske butikshylder for den søde tobak.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere