Statens Seruminstitut afviser epidemi

Der er ikke tale om en landsdækkende Influenza A-epidemi - endnu

Der er ingen Influenza A-epidemi i Danmark - endnu - siger Statens Seruminstitut. (Foto: AP)
Der er ingen Influenza A-epidemi i Danmark - endnu - siger Statens Seruminstitut. (Foto: AP)

Det er forkert, når professor Jens Lundgren fra Københavns Universitet siger, at Danmark nu står i begyndelsen af en influenza A-epidemi.

Det siger overlæge Steffen Glismann, som overvåger svineinfluenzaen fra epidemiologisk afdeling på Statens Serum Institut.

- Der er ikke dækning for at sige, at vi har en landsdækkende epidemi ud fra de indberetninger, vi har fået fra sundhedssystemet, siger Glisman til ekstrabladet.dk.

Epidemien kommer
Han tilføjer dog:

- Det er rigtigt, at der er en øget forekomst i Danmark, og vi er i en opadgående kurve, så det kan meget vel være, at epidemien kommer.

- Ud fra erfaringer fra udlandet kan vi forvente, at Danmark bliver ramt inden for de næste 4-6 uger. Men at gå ud og råbe vagt i gevær nu er en slags 'ulven kommer'.

- Det er jo ikke sådan, at du bliver smittet på vej hjem fra arbejde, når du går ud på gaden nu.

Kraftig stigning
- Hvad skal der til for, at man taler om en epidemi?

- Der skal være en kraftig stigning forstået som væsentligt flere henvendelser til sundhedssystemet om sygdommen, end man forventer. På nuværende tidspunkt har vi ligeså mange henvendelser som i maj måned, og det er ikke meget.

- Omkring en procent af konsultationerne hos læger og vagtlæger handler om svineinfluenza. Før man taler om en epidemi, vil tallet lægge på mindst fire procent, forklarer overlægen.

Kan vi nå at vaccinere alle i risikogrupperne, før den bryder ud?

- Det kan vi ikke vide. Vaccinen bliver delt ud, når den er tilgængelig fra producenten, og så er det et kapløb med tiden.

Risikogrupper

Nogle personer er i større risiko for at udvikle alvorlig sygdom, hvis de får influenza A (H1N1). Du skal være særligt opmærksom på influenza, hvis du har:

1. Lungesygdomme som KOL, astma med kronisk obstruktion og astma, der er vanskelig at kontrollere, cystisk fibrose, sarkoidose, lungefibrose, samt andre lungesygdomme især, hvis lungefunktionen er nedsat, eller der er gentagne lungeinfektioner.

2. Hjerte- og karsygdomme, især svær koronarsygsdom, hjertesvigt, sværere klaplidelser (ikke kun isoleret forhøjet blodtryk) samt blodsygdomme som hæmoglobinopathier.

3. Diabetes 1 eller 2, især med komplicerende hjerte- eller nyresygdom eller med almen svækkelse pga. diabetiske senfølger - eller diabetes, der er vanskelig at kontrollere.

4. Medfødte eller erhvervede immundefekter, herunder hiv-smittede personer og medikamentelt immunsupprimerede.

5. Neuromuskulær sygdom med påvirket respiration eller nedsat hostekraft.

6. Kronisk lever- eller nyresvigt (vejledende GFR under 30 ml/min).

7. Svær overvægt (BMI over 40).

8. Andre sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko, f.eks gentagne lungeinfektioner.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere