Vi bliver syge af at gå til lægen

Raske mennesker fylder godt op i lægernes venteværelser. I forebyggelsens hellige navn sygeliggør 'patienter' sig selv uden grund

Der er bivirkninger ved al behandling - også den forebyggende. (Foto: Colourbox)
Der er bivirkninger ved al behandling - også den forebyggende. (Foto: Colourbox)

Overgangsalderen kan være ubehagelig uden at det nødvendigvis gør den naturlige fase i livet til en sygdom. Alligevel opsøger mange lægen, når generne melder sig, og 90.000 kvinder har fået hormonkure uden videre. Den behandling kan i sig selv give nogle ret uheldige bivirkninger som eksempelvis brystkræft, siger læge John Brodersen til Politiken.

Han er en af de praktiserende læger, der i en ny bog stiller spørgsmålet: 'Kan sundhedsvæsenet skabe usundhed?' Og svarer med et rungende 'ja'.

Stoler ikke på egen krop
Et andet eksempel er screeningen for brystkræft. Når et dødsfald forhindres, er der samtidig 200 raske, der får en falsk alarm. Dermed bliver de sat ind i et alvorligt sygdomsforløb helt uden grund.

De praktiserende læger er ikke modstandere af forebyggelse, men i bogen tegner der sig et tydeligt billede af, at det medicinske fylder mere og mere. Patienterne stoler ikke på deres egen krop, men aftaler tid til lægen for at få den medicinske forsikring om, at de også er så friske, som de føler sig.

Alle skal have tjekket deres kolesteroltal, selv om det kun er relevant for særlige målgrupper, og mænd blive undersøgt for prostatakræft, selv om der ikke er beviser for, at systematiske undersøgelser redder liv.

Lægerne ønsker mere fokus på negative eller ligefrem skadelige virkninger af forebyggelse, skriver Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere