Svineinfluenzaen kommer før vaccinerne

Overlæge advarer om, at den helt store epidemi kan ramme Danmark meget, meget snart. Derfor haster det med at vaccinere udsatte grupper

Tusindvis af danskere kommer til at ligge under dynen, når influenzaen for alvor rammer landet. (Foto: Colourbox)
Tusindvis af danskere kommer til at ligge under dynen, når influenzaen for alvor rammer landet. (Foto: Colourbox)

Allerede inden de længe ventede vacciner er skudt i armene på danskerne, er en større epidemi på vej mod Danmark. Så klar er meldingen fra overlæge ved Epidemiologisk afdeling på Statens Serum Institut, Steffen Glismann. Han forklarer, at svineinfluenzaen kan ramme landet inden for de næste par uger.

- Vi har allerede set flere tilfælde af Influenza A, og det spreder sig. Det kan ske, at epidemien er i Danmark allerede om nogle uger, forklarer Glismann til ekstrabladet.dk.

Vacciner kommer for sent
Hvis den profeti går i opfyldelse, kommer det på et yderst uheldigt tidspunkt. Da vaccinerne blev bestilt 1. maj, vidste man, at der ville gå lang tid, inden de ville være klar til sprøjterne rundt omkring i landet.

De første doser var klar i mandags, og det er således først i denne uge, man begyndt at vaccinere med de få doser, Danmark har modtaget indtil nu. I løbet af de næste fire uger vil der løbende komme flere vacciner i omløb.

Vaccinerne bliver i første omgang tildelt risikopatienter mellem 3-65 år. Dernæst er det et udvalg af sundhedspersonalet, som får sprøjten i armen. Når de to grupper har fået deres vacciner, skal det øvrige sundhedspersonale og såkaldte nøglepersoner - eksempelvis togførere, flypersonale og politibetjente - vente til 4. januar, før de sidste vacciner kommer til Danmark.

Kan stadig få gavn af vacciner
Men med udsigt til en epidemi allerede inden jul, kan det vise sig at være alt for sent.

- Man kunne ikke have gjort det hurtigere. Epidemien vil tage omkring fire-seks uger, så hvis det starter inden jul, kan det være for sent med vaccinerne i januar. Hvis man ikke har været syg inden da, kan man stadig have gavn af vaccinerne, forklarer Steffen Glismann.

Se hvornår vaccinerne ankommer til Danmark her.

Én ud af fem, der søger læge med influenza A og bliver testet, er rent faktisk ramt af sygdommen, viser nye tal. Tidligere var det kun ét par procent, der reelt havde sygdommen.

Risikogrupper

Nogle personer er i større risiko for at udvikle alvorlig sygdom, hvis de får influenza A (H1N1). Du skal være særligt opmærksom på influenza, hvis du har:

1. Lungesygdomme som KOL, astma med kronisk obstruktion og astma, der er vanskelig at kontrollere, cystisk fibrose, sarkoidose, lungefibrose, samt andre lungesygdomme især, hvis lungefunktionen er nedsat, eller der er gentagne lungeinfektioner.

2. Hjerte- og karsygdomme, især svær koronarsygsdom, hjertesvigt, sværere klaplidelser (ikke kun isoleret forhøjet blodtryk) samt blodsygdomme som hæmoglobinopathier.

3. Diabetes 1 eller 2, især med komplicerende hjerte- eller nyresygdom eller med almen svækkelse pga. diabetiske senfølger - eller diabetes, der er vanskelig at kontrollere.

4. Medfødte eller erhvervede immundefekter, herunder hiv-smittede personer og medikamentelt immunsupprimerede.

5. Neuromuskulær sygdom med påvirket respiration eller nedsat hostekraft.

6. Kronisk lever- eller nyresvigt (vejledende GFR under 30 ml/min).

7. Svær overvægt (BMI over 40).

8. Andre sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko, f.eks gentagne lungeinfektioner.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere