Sådan kvitter du bedst smøgerne

kup!s eksperter kårer de bedste metoder til rygestop og fortæller, hvad man skal holde sig fra

Vil du kvitte smøgerne er det en god ide at tage andre metoder i brug end bare en 'kold tyrker'. (Foto: Colourbox)
Vil du kvitte smøgerne er det en god ide at tage andre metoder i brug end bare en 'kold tyrker'. (Foto: Colourbox)

De fleste rygere har på et eller andet tidspunkt ønsket at droppe smøgerne. Måske har man udstyret sig med selvhjælpsbøger, klistret kroppen til med nikotinplastre eller udsat sig selv for både hypnose og akupunktur. Kun for atter at ende i rygefælden og med langt færre penge på lommen.

Men nu er der hjælp at hente. kup! har spurgt nogle af landets førende eksperter, hvilke midler der egentlig virker, hvis man vil stoppe med at ryge.

Nikotinmidler bedst til rygestop
Eksperterne peger især på nikotinerstatningsprodukter og receptpligtige piller samt højere tobakspriser som de mest effektive rygestopmetoder. Pillerne scorer højest på karakterskalaen, mens produkter som nikotinplaster, tyggegummi og sugetabletter samlet set får den næsthøjeste karakter.

- Piller og nikotinprodukter er de mest effektive midler, vi har i dag. Tre måneders brug vil kunne gøre mellem ti og 20 pct. røgfri efter et år, fortæller Philip Tønnesen, ledende overlæge på lungemedicinsk afdeling, Gentofte Sygehus.

- Pillerne Zyban og Champix virker begge, men der er også bivirkninger, forklarer professor Jørgen Lous fra Institut for Almen Medicin, Syddansk Universitet.

De bivirkninger, der er rapporteret om, er især depression, selvmordstanker og åndedrætsbesvær. Derfor tilråder eksperterne også, at pillerne tages i tæt samråd med en læge.

Hypnose holder ikke
Den metode, der får den laveste karakter, er 'den kolde tyrker', hvor rygeren stopper fra det ene øjeblik til det andet uden hjælpemidler. Heller ikke alternativ behandling som hypnose, akupunktur og healing er populær blandt ekspertpanelet. Der findes ingen videnskabeligt dokumenteret effekt for disse metoder, og hvad angår den kolde tyrker er der kun cirka fem pct., som er røgfri efter et år, og kun er procent holder permanent op med at ryge.

- En 'kold tyrker' bliver desværre forsøgt af al for mange rygere. Men de har ikke forberedt sig på risikosituationer som skænderi, travlhed og fuldskab, forklarer Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Sådan gjorde vi
- Vi bad fem rygestop-eksperter vurdere de mest udbredte rygestop-metoder.

- Eksperterne har enten en lægefaglig baggrund eller en uddannelse som rygestop-rådgiver. Enkelte har selv været rygere og har derfor mærket metoderne på egen krop.

- De ni rygestop-metoder har fået karakter fra 1 til 5. 5 gives til den mest effektive metode. Karaktererne fra hver af de fire eksperter er lagt sammen til en samlet karakter.

Eksperterne
Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse, cand.scient., ph.d.
Jørgen Lous, professor på Institut for Almen Medicin, Syddansk Universitet. Har blandt andet forsket i, hvilke rygestop metoder, der har størst virkning.
Maj-Britt Bjerre Koch, direktør for Rygestopkonsulenterne ApS, uddannet rygestop rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse. Har skrevet flere bøger om rygestop.
Philip Tønnesen, ledende overlæge, dr.med. på lungemedicinsk afdeling på Gentofte Hospital
Charlotta Pisinger, Afdelingslæge og ph.d. på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Glostrup Hospital

Fakta om rygning
- Hvert år dør cirka 14.000 danskere på grund af rygning. Det svarer til, at 25 pct. af alle dødsfald skyldes rygning.
- Rygere mister otte-ti år af deres liv.
- Halvdelen af de rygere, der ikke stopper med at ryge, vil dø af en ryger-relateret sygdom.
- Omkring 60 pct. af alle rygere har på et eller andet tidspunkt haft et ønske om at stoppe med at ryge.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere