Kokain giver flere psykiske skader

Færre danskere dør af narkotika. Til gengæld er der flere, der bliver indlagt på psykiatriske hospitaler på grund af narkomisbrug

Kokain er vokset i popularitet hos de unge. (Foto: Colourbox)
Kokain er vokset i popularitet hos de unge. (Foto: Colourbox)

Kokain bliver stadig mere udbredt i Danmark, og det kan ses i statistikkerne.

De seneste 10 år er der sket en tredobling af psykiatriske indlæggelser fra 86 til 266, hvor stoffet kokain spiller en rolle.

Alene fra 2007 til 2008 er der tale om en stigning på 20 procent, men også når det gælder andre euforiserende stoffer, er der sket en markant stigning i antallet af indlæggelser på psykiatriske afdelinger.

Det viser en ny årsrapport fra over narkotikasituationen i Danmark, som Sundhedsstyrelsen offentliggør torsdag.

Dobbelt så mange sniffere
Kokain bliver stadig mere populært blandt danske unge. Knap seks procent af de unge under 25 år har prøvet kokain inden for det seneste år, og det er dobbelt så mange som for ni år siden.

Selv om flere tager kokain er der samlet set ikke flere unge, der tager stoffer - til gengæld synes kokain i større grad at indgå i et blandingsmisbrug.

- Vi ser, at der i dag er flere af de unge, der har et aktuelt brug af kokain, men da vi samtidig ser at det ikke er flere unge der samlet set bruger andre stoffer end hash, må det betyde at kokain i højere grad indgår i de unges blandingsmisbrug, siger specialkonsulent i sundhedsstyrelsen, Kari Grasaasen, til ekstrabladet.dk.

Hun har været med til at udfærdige den danske del af årsrapporten.

Dør af blandingsmisbrug
Den gode nyhed i undersøgelsen er, at Danmark har en nedgang i narkorelatierede dødsfald - i modsætning til tendensen i de andre lande. De sidste tre år har vi oplevet et fald på 13 procent, fra 275 indberetninger om narkodødsfald i 2005 til 239 i 2008.

I hovedparten af dødsfaldene i Danmark er heroin og metadon den primære årsag til døden, men som en del af et blandingsmisbrug.

- Vi kan se at der ved langt de fleste dødsfald ikke bare er fundet et men flere stoffer i kroppen på den afdøde. I gennemsnit er der 3,3 stoffer per dødsfald, fortæller specialkonsulenten, som mener det vidner om en farlig tendens.

- Blandingsmisbruget er også særligt farligt med kokain. Da kokainen er et hurtigt virkende stof, og ofte giver en nedtur efter rusen gør, at man enten tager mere af stoffet eller også at følger op med andre stoffer og alkohol. Det er en farlig coctail, siger Kari Grasaasen.

Hun ser et lyspunkt i, at der er et lille fald i antallet af forgiftninger af kokain og andre centralstimulerende stoffer. Det kan tyde på, at de unge begynder at tage advarslerne om stoffer mere alvorligt. Det er dog for tidligt at sige om det lille fald er en generel tendens.

Sundhedsstyrelsens årsrapport offentliggøres samtidig med, at Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug, EMCDDA, offentliggør sin årsberetning om Narkotikasituationen i EU og Norge.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere