Røgelsespinde er den nye narko

Heroin- og kokainmisbrug er stadig de største narkoproblemer i Europa. Brugen af hash falder, men nye lettilgængelige stoffer bekymrer

Det er slut med at fyre den fede. I stedet suger rus-hungrende på det nye stof 'Spice', der sælges som røgelsespinde eller rumfriskere. (Foto: Colourbox)
Det er slut med at fyre den fede. I stedet suger rus-hungrende på det nye stof 'Spice', der sælges som røgelsespinde eller rumfriskere. (Foto: Colourbox)

Der bliver fortsat sniffet, sprøjtet og røget alt for meget kokain og heroin i Europa, selv om det europæiske forbrug er stagneret. Det konkluderer årsrapporten fra EU's narkotikaagentur, EMCDDAEU. Det skriver Ritzau.

Til gengæld er det nye rygestof 'spice' samt en række andre syntetiske stoffer i fremmarch, og det giver anledning til dybe panderynker i EMCDDA.

Bliv høj på røgelse
Spice bliver solgt som røgelse eller rumfrisker, og består ifølge varedeklarationen udelukkende af urter og plantestoffer. Men hvis man ryger spice, opnår man omtrent samme rus som ved hash, fordi stoffet også indeholder syntetiske cannabinoider.

Forskerne har endnu ikke et klart billede over, hvor giftigt spice er, og mange brugere ved slet ikke, at de køber et rusmiddel, når de investerer i en pakke.

Spår spice en stor fremtid
Det foruroliger EMCDDA, der frygter, at spice er de kommende års nye, store stof.

- Hvis spice er en forsmag på fremtiden, skal Europa sørge for, at dets indsats er tilstrækkelig til at tackle denne stigende udfordring, siger Wolfgang Götz, direktør for EMCDDA til Ritzau.

Spice sælges oftest som et naturprodukt over internettet, i helsebutikker eller i de europæiske butikker, der sælger lovlige rusmidler. Der findes over 50 forskellige slags spice, der også går under navnet smoke og sence, og som ofte kommer i indbydende og glitrende cellofanpakningen.

Umuligt at overvåge
Og netop den kreative markedsføring og den store tilgængelighed på særligt internettet, bekymrer EMCDDA.

- Det er svært at overvåge udviklingen, fordi det foregår på nettet, og fordi der hele tiden dukker nye typer spice op under nye navne og i flotte pakninger. Det bliver markedsført som helt legitimt, siger Paul Gritffiths, der er chefforsker ved EMCDDA.

Tyskand, Estland, Frankrig, Luxembourg, Litauen, Østrig, Polen og Sverige har allerede forbudt eller kontrollerer på anden måde spice i deres hjemland. Men producenterne bag er snarrådige og finder på nye navne og indpakning, så snart et produkt bliver erklæret ulovligt, skriver Ritzau.

- Der er tale om et yderst innovativt og kreativt marked, der hurtigt finder en måde at omgå nye kontroltiltag på, siger chefforskeren.

Fakta om stofmisbrug i EU

Heroin og kokain udgør stadig det største narkotikaproblem i Europa. Cirka 13 millioner europæere mellem 15 og 64 år har prøvet kokain. Op mod 1,5 millioner EU-borgere er afhængig af opioider som heroin, morfin og kodein.

- Heroin er den største dræber, når det gælder narkotika. Mellem 1990-2006 blev der årligt rapporteret mellem 4600 og 8500 narkotikarelaterede dødsfald i Europa.

- Danmark hører til de lande, hvor flest har prøvet kokain. Næsten 3,5 procent af de unge mellem 15 og 34 år har prøvet stoffet.

- Der er færre europæere, der ryger hash, især blandt de unge. Næsten 74 millioner europæere i alderen 15-64 år har prøvet hash på et tidspunkt i deres liv.

- EU's narkotikaagentur frygter, at en række nye syntetiske stoffer, herunder rygestoffet spice, er i fremmarch. De indeholder syntetiske cannabinoider og tilhører gruppen af designer drugs.

Kilde: EU's narkotikaagentur, EMCDDA

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere