Derfor opstår skader

null

Her kan du se, hvad du især skal være opmærksom på, når årsagerne til overbelastningsskader skal afdækkes, f.eks. ved akillessenebetændelse, skinnebensbetændelse og knæsmerter. Desuden kan du se en opsummering af, hvad undersøgelsen af Lis endte med.

Forkert træningsadfærd
Generel høj træningsmængde, hvor kroppen ikke når at restituere.

For hurtig øgning af træningsmængden. Øg maks. 10 pct. om ugen.

Ændring af træningsformer, f.eks. til intervaltræning.

Lis' tilfælde
Mens Lis har været skadet, har hun, efter længere perioder med løbepause, lagt ud med at træne fem-ti kilometer flere gange om ugen. Det har medført, at skaden er blusset op igen og igen. Opstart på træning efter en skade bør ske gradvist og med et lavt udgangspunkt!

Tidligere skade
Har du allerede haft en skade, er der større risiko for at få skaden igen end første gang du fik skaden.

Lis' tilfælde
Lis har en kronisk skadestilstand. Derfor må hun forberede sig på, at der vil gå adskillige måneder, før hun igen regelmæssigt kan løbe længere ture. Ellers vil der være stor risiko for, at skaden blusser op igen indenfor kort tid

Biomekaniske forhold
Afviger kroppen fra den 'neutrale' måde at bevæge sig på, f.eks. ved at vrikke for meget indad på foden eller i knæet, vil det lægge ekstra belastning på enkelte dele af kroppen. Det kan være medvirkende til, at en skade opstår. En for kraftig indadvinkling på foden, kaldet overpronation, vil belaste akillessenen ekstra meget og kan give skader.

Lis' tilfælde
De biomekaniske forhold i Lis' fod, knæ og hofte er normale. Løbestilsanalysen i klinikken viste, at hun har en tilfredsstillende stabilisering af sine led under løb i sine nuværende sko. Der er ikke behov for at købe nye sko.

Svag muskulatur
Er musklen ikke stærk nok til at modstå de gentagne belastninger ved løb, eller er der ubalance i muskelstyrken, kan det øge risikoen for skader.

Lis’ tilfælde
Bevægelighed og styrke i Lis’ ben og fødder er normale. Hun skal dog udføre målrettet styrketræning for akillessenen i flere måneder.

Konklusion for Lis
Lis har en kronisk akillessenebetændelse på venstre ben. Undersøgelsen viser, at hun har let øget bevægelighed i venstre ankelled, men derudover almindelig bevægelighed og styrke fødder, knæ og hofte. Lis’ biomekaniske forhold i benene er helt neutrale. Ved løbestilsanalyse ses normalt biomekanisk forløb i hendes nuværende løbesko, som har stabiliserende støtte på indersiden.

Den primære årsag til akillesseneskaden synes derfor at være forkert træningsadfærd med alt for kraftig træningsopstart efter længere perioder med pause gennem de seneste år.

Foreløbig plan for Lis
Lis udfører daglige styrkeøvelser for akillessenen. Hun har nu ingen symptomer i dagligdagen og kan cykle ubegrænset uden efterfølgende ømhed fra senen. Lis skal fortsætte med træning af akillessenen med daglige hælhævninger og fortsat vente minimum to-tre uger, før hun begynder at løbetræne igen.

Lis anbefales i øvrigt at lave stabiliserende øvelser for anklen på grund af den let øgede løshed her.

Når Lis begynder at løbe, skal hun starte med korte løbeture og langsom optrappe løbemængden.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere