Influenza A-epidemi kommer buldrende

Uvished: En influenza A-epidemi kan bryde ud herhjemme når som helst, siger ekspert, der efterlyser bedre overblik over antal ramte

Folk har gjort det rigtige i at holde sig hjemme - uden nødvendigvis at gå til lægen, hvis de har influenza. Alligevel må vi tilstå, at det kunne være rart med et bedre overblik, end det vi har i dag, siger ekspert. (Foto: Colourbox)
Folk har gjort det rigtige i at holde sig hjemme - uden nødvendigvis at gå til lægen, hvis de har influenza. Alligevel må vi tilstå, at det kunne være rart med et bedre overblik, end det vi har i dag, siger ekspert. (Foto: Colourbox)

De fleste danskere kender efterhånden én eller flere, som har døjet med influenza A. Men da de færreste går til lægen eller bliver registret, når de har symptomer på influenza, kender myndighederne ikke antallet af ramte i Danmark - og det er ved at blive et problem.

Overlæge på Statens Serum Institut Kåre Mølbak erkender, at instituttet intet klart overblik har over, hvor mange der allerede er smittet med influenzaen, som også går under navnene svineinfluenza og H1N1.

- Vi har lige nu på fornemmelsen af, at der er noget i gærde. At flere rammes af influenzaen end tidligere. En influenza A-epidemi kan bryde ud herhjemme når som helst, siger Kåre Mølbak, som skønner, at over 100.000 danskere nu har haft influenza A.

Savner bedre overblik
- Det officielle råd er jo, at man ikke skal søge læge, med mindre generne bliver store. Så folk har gjort det rigtige i at holde sig hjemme. Alligevel må vi tilstå, at det kunne være rart med et bedre overblik, end det vi har i dag, siger han.

Ifølge Kåre Mølbak er én ud af fem, der søger læge med influenza A og bliver testet, rent faktisk ramt af sygdommen. Tidligere var det kun ét par procent, der reelt havde sygdommen.

Søsætter ny hjemmeside
Statens Serum Institut har i dag i samarbejde med DR lanceret en hjemmeside, hvor danskerne opfordres til at oplyse, om de har haft influenza inden for det seneste stykke tid. Formålet er at kunne følge influenzaspredningen geografisk og inden for de forskellige aldersgrupper.

- Sidst vi oplevede en pandemi var i 1968. Så den viden, vi har om pandemier, stammer fra en anden tid. Derfor er det en chance for at følge pandemiens udvikling, og hvordan og hvem den rammer, forklarer Kåre Mølbak.

Statens Serum Institut har endnu ikke selv lagt noget om initiativet ud på egen hjemmeside, men du kan læse mere på dr.dk/sundhed , hvor du kan udfylde et spørgeskema om influenza.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere