Diabetikere får dårlig behandling

Op mod 80 procent af danske diabetikere har for højt niveau af blodsukker over lang tid. Diabetesforeningen efterlyser en bedre indsats

I dag har omkring 240.000 danskere diabetes, der behandles med et skud insulin. (Foto: Colourbox)
I dag har omkring 240.000 danskere diabetes, der behandles med et skud insulin. (Foto: Colourbox)

Danske diabetikere kan skyde en hvid pil efter ordentlig behandling. Diabetesforeningen har analyseret netop offentliggjorte tal fra Sundhedsstyrelsens såkaldte Nationale Indikatorprojekt (NIP), og resultatet er nedslående. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Op mod 80 procent af landets diabetikere har et såkaldt langtidsblodsukker, der ligger for højt i forhold til de lægelige anbefalinger. Derudover har over halvdelen af diabetikerne for højt blodtryk og kolesterol.

Patienter invalideres
Alle tre faktorer er afgørende for udviklingen og omfanget af alvorlige følgesygdomme som for eksempel blodprop i hjertet, nyresygdom, nedsat følelse i fødderne og amputationer.

- Katastrofalt, siger formand i Diabetesforeningen og diabetesprofessor Allan Flyvbjerg.

- Patienterne lever invaliderende liv, når behandlingen ikke skaber de resultater, der er målet. Det bør være 80 procent, som når i mål og ikke omvendt, vurderer Flyvbjerg.

Rammer mange danskere
I hver af landets fem regioner findes der diabetesudvalg, og det er disse udvalg, der skal finde frem til en plan, der kan skabe bedre resultater i diabetesbehandlingen, mener Flyvbjerg.

I dag har omkring 240.000 danskere fået konstateret diabetes. Derudover skønnes det, at omkring 200.000 danskere går rundt med type 2-diabetes uden at vide det, og at 500.000 til 700.000 danskere har forstadier til type 2-diabetes. 30 til 40 procent af prædiabetikerne udvikler type 2-diabetes inden for 3,5 år.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere