Syltet trods behandlingsgaranti

Patienter syltes og sendes rundt mellem offentlige sygehuse frem for at blive henvist til privathospital

Det ødelagte korsbånd volder især problemer for Kamilla, hvis hun skal gå op og ned af trapper. (Foto: Benjamin Kürstein)
Det ødelagte korsbånd volder især problemer for Kamilla, hvis hun skal gå op og ned af trapper. (Foto: Benjamin Kürstein)

Da den 21-årige gymnast Kamilla Hansen den 16. marts i år kom til skade under et kompliceret spring i Taastrup Gymnastik Forening, kunne hun med det samme mærke, at der var noget helt galt med hendes knæ. Men hun havde ikke i sin vildeste fantasi forstillet sig, at hun skulle være udelukket fra at dyrke konkurrencesport i halvandet år.

Men takket være Region Hovedstadens sygehuse og mangelfulde information, kommer hun først på operationsbordet i dag – mere end et halvt år efter skaden opstod.

Det harmonerer meget dårligt med behandlingsgarantien, som sikrer patienter ret til at blive henvist til et privathospital, hvis det offentlige ikke kan tilbyde behandlingen inden for én måned.

- Mit korsbånd er ødelagt, og jeg skal opereres i dag på Parkens Privathospital. Jeg ser frem til at få overstået operationen. Men det er rigtig ærgerligt, at det hele for længst kunne være overstået, hvis min sag var gået rigtigt igennem systemet, siger Kamilla Hansen - der efter operationen skal igennem længere tids genoptræning, før hun igen for alvor kan konkurrere på topplan.

Operation 10 uger for sent
Patientvejleder Margot Madsen fra Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker (BPK) har gennemgået Kamilla Hansens sag.

- Allerede den 25. juni burde Kamillas behandlingsgaranti og ret til at vælge et privatsygehus træde i kraft. Hun var allerede i systemet, da behandlingsgarantien blev genindført den 1. juli, siger Margot Madsen.

- På grund af scanningen er den maksimale ventetid ikke fire uger men seks uger i hendes tilfælde. Men det ændrer ikke på, at hun burde være kommet på operationsbordet senest midt i august, forklarer hun.

At den unge gymnast kommer til at vente 10 uger for længe, skyldes ifølge Margot Madsen blandet andet, at de offentlige sygehuse ikke vil forsyne hendes papirer med en operationskode, at Glostrup Hospital ikke omvisiterer hende til Gentofte, og at Region Hovedstadens informationscenter ikke oplyser om hendes rettigheder.

- Det er helt urimeligt, at det skal være så besværligt at få noget, som jo er ens ret. Hun er desværre et godt eksempel på de mange patienter, der i øjeblikket oplever at vente og vente i det offentlige behandlingssystem uden at komme videre.

Sundhedsministeriet ind i sagen
Ifølge BPK er det især patienter med ryg-, knæ- og skulderskader, patienter med grå stær samt reumatologiske patienter, der pt. ikke bliver korrekt omvisiteret.

- Jeg har kontakt med 20-25 patienter dagligt, og mindst halvdelen af dem har dette problem, siger Margot Madsen.

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har modtaget klager fra flere patienter, der føler sig groft syltet - og fra private klinikker og sygehuse, der undrer sig over, at de offentlige sygehuse i Region Hovedstaden ulovligt holder på patienterne. Derfor har ministeriet nu udbedt sig en forklaring.

’Enheden (Region Hovedstaden, red.) har således givet patienter afslag på at benytte det udvidede frie sygehusvalg, selvom de skulle vente mere end 1 måned på den behandling, som de er henvist til at få foretaget. Det er ministeriets umiddelbare vurdering, at dette ikke er i overensstemmelse med lovgivningen om det udvidede frie sygehusvalg,’ skriver ministeriet i et brev, der netop er sendt til Region Hovedstaden.

1 af 2 Kamilla blev ikke rådgivet korrekt om behandlingsgaranti, og det har kostet hende månedsvis af ekstra sygedage. (Foto: Benjamin Kürstein)
2 af 2 Det ødelagte korsbånd volder især problemer for Kamilla, hvis hun skal gå op og ned af trapper. (Foto: Benjamin Kürstein)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen