Hjemmetest afslører risiko for gigt

Med et par dråber blod, ti minutter og en ny 'hurtigtest' bliver det muligt at slå fast om der er leddegigt i kroppen

Tidligere har diagnosticeringen af leddegigt været en langstrakt proces, hvor blandt andet røntgenbilleder var afgørende. (Foto: Colourbox)
Tidligere har diagnosticeringen af leddegigt været en langstrakt proces, hvor blandt andet røntgenbilleder var afgørende. (Foto: Colourbox)

På omkring ti minutter kan den nye test afsløre, om testpersonen har risiko for at få leddegigt. Omkring 50.000 danskere lider af gigt i leddene, der er en smertefuld og invaliderende betændelsestilstand.

Det er det svensk-hollandske firma Euro-Diagnostica, der lancerer testen, der på baggrund af nogle få bloddråber kan måle, om immunsystemet har dannet antistoffet anti-CCP. Antistoffet er et tidligt tegn på leddegigt, og det findes i blodet allerede inden personen har fået symptomer, skriver Dagens Medicin.

Først og fremmest sælges verdens første hurtigtest, CCPoint, til lægeklinikker og laboratorier, men producenten arbejder på at få testen frigivet til håndkøb i både Sverige og Danmark.

Positive gigtforskere
På den reumatologiske forskningsenhed ved Frederiksberg Hospital, Parker Instituttet, der forsker i blandt andet leddegigt, tager de godt imod den nye test.

Professor og overlæge Bente Danneskiold-Samsøe ved Parker Instituttet mener, at det er en rigtig god idé, at folk kan teste sig selv. Hvis det stod til hende, havde danskerne allerede nu mulighed for at købe en test i håndkøb.

- Jeg synes, at det lyder udmærket med en sådan test – selvfølgelig under forudsætning af, at testen er pålidelig. Men hvis en person har en familiær disposition for leddegigt, kan det godt give en vis form for tryghed at få bekræftet, om man er i risikogruppen eller ej. Men jeg mener ikke, at testen kan stå alene. Det videre forløb må afhænge af, om personen også har symptomer, forklarer Bente Danneskiold-Samsøe til Dagens Medicin.

Tidlig diagnose vigtig
Hun mener ikke, der er noget etisk problem i, at folk kan sidde alene derhjemme og få en så alvorlig diagnose.

- Hvis vi på denne måde kunne finde nogle positive test og få sat disse mennesker i behandling tidligt, ville vi opnå at få sat sygdommen i bero hos nogle flere, siger professor og overlæge Bente Danneskiold-Samsøe.

Syv kendetegn på leddegigt, der bruges til at stille diagnosen:

Stivhed i leddene minimum en time hver morgen

Minimum tre hævede led

Hævelse i håndled og fingres grund- og mellemled

Symmetriske ledhævelser

Gigtknuder i huden

Røntgenforandringer i hænder eller fødder

Forhøjet reumafaktor i blodet

Kilde: Wikipedia

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere