Kaffe sænker effekt af stofskiftepille

Kaffe, grapefrugtjuice og kolesterolsænkende medicin kan sammen stofskiftemedicinen, Eltroxin, nedsætte pillerns virkning

Kaffe - særligt stærk kaffe som espresso - kan forstyrre kroppens måde at optage det aktive stof i Eltroxin på, så det ikke virker lige så godt. (Foto: Colourbox)
Kaffe - særligt stærk kaffe som espresso - kan forstyrre kroppens måde at optage det aktive stof i Eltroxin på, så det ikke virker lige så godt. (Foto: Colourbox)

Efter den eneste medicin mod for lavt stofskifte herhjemme, Eltroxin, bliver sammensat på en ny måde, skal patienterne helst sluge den skandaleombruste pille på tom mave. Så glem alt om at medicin ikke må tages på fastende hjerte.

Helt almindelige ting på morgenbordet som kaffe, grapejuice og kalk fra mælken kan nemlig nedsætte effekten af stofskiftemedicinen, hvis pillen sluges sammen med morgenmaden. Så det gør altså ikke noget at drikke kaffe eller grapejuice senere på dagen.

- Det er kun en procentvis nedsættelse af virkningen, som jeg skønner til at ligge mellem fem og max ti procent. Det er slet ikke som med for eksempel medicin mod knogleskørhed, der fuldkommen mister sin effekt, hvis det tages sammen med kalkholdige fødevarer, siger Birte Nygaard, overlæge på endokrinologisk afdeling på Herlev Hospital.

Skab en fast vane
Men det allervigtigste er dog, at patienten husker at tage medicinen.

- Hvis patienten er vant til at tage medicinen sammen med morgenmaden, så bliv ved med det. Men sig det til lægen, der så kan korrigere dosis, råder Birte Nygaard, der også er formand for stofskiftehormonlægerne, Dansk Thyreoidea Selskab.

Hun har også andre patienter, der tager medicinen ved sengetid, hvilket også er en god vane.

Se alle ekstrabladet.dks artikler om den 'nye' Eltroxin.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen