Forskere underkender dansk fedt-afgift på smør og ost

Førende eksperter i ernæring og folkesundhed ryster på hovedet af den danske regerings ekstraafgift på mejeriprodukter

Når der kommer fedtafgift på smørret, kommer det minimum til at stige 33 procent i pris, vurderer Mejeriforeningen, der nu hedder Landbrug og Fødevarer. (Foto: Colourbox)
Når der kommer fedtafgift på smørret, kommer det minimum til at stige 33 procent i pris, vurderer Mejeriforeningen, der nu hedder Landbrug og Fødevarer. (Foto: Colourbox)

Professorer fra USA og Storbritannien, der forsker i mættet fedt og dens påvirkning af helbredet, ser ingen dokumentation for, at en afgift på mejerivarer vil gavne den almene sundhed.

Alligevel er det lige præcis hvad regeringen vil gøre, i sin forventning om at danskerne spytter 10 milliarder kroner mere i statskassen mod en forlænget levetid på fem en halv dag over en 10-årig periode.

Ny viden nuancerer gamle fakta
Til en konference om mættet fedt på Christiansborg i fredags havde videnskaben taget imod invitationen fra Mejeriforeningen, hvor eksperterne fremlagde den nyeste viden om mættede fedtsyrer, kolesterol og sygdomsstatistikker i forhold til mejeriprodukter.

Og når alle tilgængelige undersøgelser om sammenhængen mellem mælkeprodukter og sygdomme, der er relateret til mættet fedt, holdes sammen, tyder meget på, at mejerivarer nærmest kan have en gavnlig effekt.

Omfattende datamateriale
- I forhold til kræft i for eksempel tyktarmen og endetarmen har mælk en gavnlig effekt. Det samme ses med sukkersyge, og faktisk kan mælk nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 10-15 procent, siger professor i epidemiologi Peter Elwood, der er tilknyttet Cardiff University i Wales.

Han har trawlet flere hundrede undersøgelser igennem i sin meta-analyse, som han bygger sine konklusioner på.

Alt i alt er der ingen veldokumenteret grund til at en afgift på mættet fedt, skal omhandle mælkeprodukter, der er rig på mange næringsstoffer.

- I princippet burde myndighederne så også lægge fedt-afgiften på modermælk. Men når alt kommer til alt, handler det mest om hvor meget, vi indtager konkluderer J. Bruce German, der er professor og fødevarekemiker ved Department of Food Science and Technology fra University of California.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen