Forstoppelse giver dårlig ånde

Motion, fiberrig kost og væske hver time vil for mange være kuren for at komme ildelugtende dunster fra munden til livs

Lugter jeg ud af munden? Det kan være svært selv at svare på, og ofte er det partneren, der afslører lugtgenen. (Foto: Colourbox)
Lugter jeg ud af munden? Det kan være svært selv at svare på, og ofte er det partneren, der afslører lugtgenen. (Foto: Colourbox)

Tandlægerne vil fremover række dybere i forklaringerne, når de skal finde årsagen til patienters dårlige ånde.

Nu bør de spørge til folks tarme, når de ikke kan finde noget galt i mundhulen, anbefaler Tandlægeforeningen dem på baggrund af ny, dansk forskning.

Svaret ligger i tarmen
Årsagen kan nemlig være forstoppelse. Det er årsagen for hver fjerde med dårlig ånde, viser en undersøgelse fra Hillerød Hospitals Tarmlaboratorium.

Her skønner overlæge, dr.med. Dennis Raahave, at mellem 5 og 10 procent af danskerne lider af kronisk forstoppelse. Af dem får 20 procent dårlig ånde, fordi ufordøjet mad er hobet op i tarmen.

Tarmspecialist tager over
Da er kuren at få tarmen til at fungere godt igen. Det kan ske ved at motionere, spise fiberrig og fedtfattig kost og drikke vand eller anden væske hver time, tilråder overlægen.

Så når tandlægernes patienter fremover nikker ja til spørgsmål om, de har fordøjelsesproblemer, ondt i maven eller føler sig oppustede, skidt tilpas, trætte og uoplagte - ja, så må tarmspecialisten tage over.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere