Svineinfluenza-vaccine dobbelt så dyr

Sverige har betalt næsten det dobbelte af den normale pris for en ny sending influenzavacciner. Glaxo Smithkline forsvarer de store prisstigninger

Hver person skal have to doser af vaccinen for at være fuldt beskyttet. (Foto: Colourbox)
Hver person skal have to doser af vaccinen for at være fuldt beskyttet. (Foto: Colourbox)

Regningen for de influenzavacciner, Sverige har bestilt som følge af H1N1-pandemien, er kommet som et chok for de svenske landsting (amtsråd). En almindelig influenzavaccine koster normalt hvad der svarer til ca. 24 danske kroner, men nu lyder regningen på knap 45 kroner pr. dosis.

Göran Stiernstedt fra Sveriges Kommuner og Landsting (SKL) beskriver prisstigningen som et chok og siger til Svenska Dagbladet, at han har en fornemmelse af, at store særinteresser presser prisen op. Han kan ikke se nogen grund til, at vaccinen mod H1N1-influenza skal være så meget dyrere end en almindelig influenzavaccine.

Svær ordre
Medicinalgiganten Glaxo Smithkline, der leverer 18 millioner doser til Sverige, har solgt i alt 150 millioner doser. Jonas Vikman, der er informationschef ved selskabets afdeling i Stockholm, mener at prisstigningen kommer som følge af den store efterspørgsel.

- Det her er en ekstremt svær ordre, på kort sigt at fremstille en så stor mængde vaccine, siger han til Svenska Dagbladet.

Levering sidst på året
På verdensplan har regeringer bestilt 600 millioner doser vaccine til en samlet værdi af ca. 22,5 milliarder kroner, viser en vurdering fra investeringsbanken JP Morgan.

Analytikere fra banken vurderer, at Glaxo allerede har modtaget ordrer til en værdi af omkring 6,9 milliarder kroner. Medicinalfirmaet vil formentlig ikke kunne afsende ordrerne før i årets sidste måneder.

Hvis du bliver syg:

Kontakt lægen. Har du mistanke om, at du er smittet med H1N1, bør du kontakte en læge. Gør det telefonisk, så du ikke spreder smitten yderligere. Symptomerne er de samme som ved traditionel influenza. Det vil sige pludselig opstået feber, ondt i halsen, hoste, muskelsmerter og diarré.

Følg lokale myndigheder. Du bør ikke modsætte dig at få taget prøver for H1N1 eller at blive sat i influenza-karantæne af myndighederne i det pågældende land. Stritter du i mod, kan det blive en sag for politiet eller andre myndigheder.

Informer rejsebureau. Husk at inddrage dit rejsebureau, hvis du skal på hospitalet og/eller i karantæne.

Kontakt rejseforsikringsselskabet. Skal du eller dine pårørende i karantæne pga. svineinfluenza, så kontakt dit rejseforsikringsselskabs alarmcentral, da det vil betyde tabte feriedage og problemer med at overholde det aftalte hjemrejsetidspunktet. Her er det også muligt at få en dansk læges vurdering af situationen.

(Kilde: Statens Serum Institut, Udenrigsministeriet og Gouda Rejseforsikring)

Status i dag

69 danskere er ind til videre blevet smittet med svineinfluenzaen H1N1. Heraf er mindst 43 personer blevet smittet i udlandet. På verdensplan har 100 lande rapporteret om sygdommen, og ifølge WHO nærmer det samlede antal af smittede sig100.000 personer.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere