Forkølelsesvirus plager danskerne

Influenzaen har så småt mistet taget, men andre typer vira har gør vinteren sur for danskerne lige nu

Influenza-sæsonen har toppet for denne gang, viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

Men dermed er det også slut med de gode nyheder, for en række andre vira er i omløb og gør livet surt - og sygt - for danskerne.

- Min fornemmelse er, at der har været over gennemsnitligt mange med forskellige virus-symptomer i år. Jeg har set det i bølger her i min egen klinik: Lige før - og op til jul var det mest mave-tarm-symptomer. Nu er det mere noget sej hoste, som er så længe om at gå væk, at folk undrer sig og går til lægen, siger Henrik Dibbern, der er formand for de praktiserende lægers organisation (PLO), til ekstrabladet.dk.

Virus topper
Hos Statens Serum Institut kan man ikke pege på én bestemt virus som synderen, der får danskerne til at bukke under.

- Der er flere forskellige, men vi har én, der topper lige nu, som hedder RSV-virus. Hos små børn kan den give bronkitis-agtige symptomer med langvarig og irriterende hoste, mens de voksne får en mere almindelig forkølelse, siger overlæge Kaare Mølbak fra Statens Serum Institut.

Det vil typisk være børnefamilier, som bliver ramt af RSV-virus, da den især rammer børn. Men også voksne kan blive smittet med sygdommen, hvis børnene får den med hjem som uønsket 'madpakke' fra institutionen.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at RSV-virus tog et tigerspring fremad i uge 3, hvor antallet af positive prøver blev fordoblet.

Læs seneste tal fra Statens Serum Institut om influenza og virus-smitte her

Tager længere tid om at blive raske
Henrik Dibbern fra PLO har i sin klinik oplevet, at der ikke kun har været relativt mange forskellige virus i omløb, de har også været ekstra seje at komme af med.

- Ofte går der både en uge og halvanden, inden folk føler, de er ovenpå igen. Så går de til lægen, fordi man er vant til at med virus-infektioner tager det bare tre-fire dage, så er man klar igen, siger Henrik Dibbern.

- Mange undersøger vi for, om det er en bakterie-infektion, men de fleste er det ganske simpelt virus-infektioner, hvor vi må overlade til naturen at gøre folk raske, siger Henrik Dibbern.

Et sammenrend af uheldige omstændigheder
Danske og engelske forskere udtrykte efter en kold og våd sommer i 2012 bekymring for, at manglen på sol og dermed D-vitamin kunne lægge fundamentet for en vinter fyldt med sygdom, fordi folks immunforsvar var i bund.

Se også: Sygdomsbølge truer efter elendig sommer

Om det er det, der gør, at en sygdomsbølge blev sat i gang, vil Henrik Dibbern hverken be- eller afkræfte.

- Jeg tror, det skyldes en lang række faktorer og rene tilfældigheder. Ligesom vi cirka hvert tredje år har en større influenza-epidemi, så har andre typer virus også en cyklus, hvor der nogle år er mere end andre, og jeg tror, det er en lang række faktorer, som i sidste ende afgør det, siger Henrik Dibbern.

Vi har glemt, hvad der er normalt
Hos Statens Serum Institut mener Kaare Mølbak ikke, at vinteren 2012-13 er specielt ekstrem i forhold til sygdomsplage. Der er snarer tale om, at vi er blevet lidt pivede.

- Mit bedste bud er, at det her er et meget gennemsnitligt år, Men fordi, sidste år faktisk var ret mildt, så virker det her år lidt mere voldsomt på folk, siger han til ekstrabladet.dk.

- Så det med, at mange har oplevet, at hele familien har været nede at ligge to eller tre gange i løbet af vinteren, det er ikke unormalt?

- Det er det desværre ikke, nej.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere