Undgå racer-røv til julefrokosten

Over tusind danskere rammes hvert år af roskildesyge. Læs her, hvordan du undgår at blive smittet

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Der er god grund til at se sig for ved de kommende julefrokoster.

På et år er antallet af tilfælde med roskildesyge som steget med 28 procent. Fra 868 registrerede tilfælde i 2010 til 1109 tilfælde i 2011. Smitten skyldes både syge buffetgæster, men især smitte fra køkkenpersonale med syge børn derhjemme. Det viser nye tal fra Fødevarestyrelsen.

Se også: Vi smitter hinanden til julefrokosten

Lille klat kan smitte et selskab
Som et led i kampagnen 'Roskildesyge? Bliv hjemme!', som kører fra denne uge og frem til uge 50, opfordrer Fødevarestyrelsen kokke, tjenere og andet køkkenpersonale til at blive hjemme både mens, de er syge, men også de efterfølgende to dage, hvor risikoen for smitte stadig er stor. Det samme gælder gæster, der har været syge med diarre eller opkast.

- Et enkelt gram afføring indeholder cirka 10 millioner viruspartikler, og der skal kun 10 partikler til at sprede smitten. Det vil sige, at en mikroskopisk lille klat under en negl eller i en hudfold kan være nok til at lægge et helt selskab syge, forklarer udbrudskoordinator hos Fødevarestyrelsen Morten Lisby til ekstrabladet.dk.

Årsagen til de mange smittede er, at køkkenmedarbejdere går på job, selv om de er syge, eller nogle i deres familie har været det. Men også spisegæster, der går til buffeten, selv om de er eller har været syge, spreder smitten.

Buffet er virus-magnet
Tidligere har der især været registreret norovirus smitte fra fødevarer som grøn salat, frosne, udenlandske hindbær, rå østers, smørrebrød og skiveskåret laks. Men i princippet kan alle fødevarer blive inficerede, så buffeter udgør også en risiko, uddyber Morten Lisby.

Se også: Brødrene Price ramt af østers-skandale

- Hvis én eller flere gæster er smittet med Roskildesyge kan buffeter og andre steder, hvor mange mennesker er tæt på maden, udgøre en risiko. Derfor er det vigttigt at man ikke rører ved maden, men i stedet tager maden med tilstrækkeligt skeer og tænger, som ikke kan falde ned i maden, tilføjer han.

Symptomerne på norovirus er kvalme, pludselig og voldsom opkastning, vandig diarré, mavepine og mavekramper. Nogle får også let feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler. Der går typisk ét til to døgn, fra man er smittet, til man mærker symptomerne, og sygdommen kan vare i op til tre døgn. Fordi man kan miste meget væske under sygdommen, kan især ældre mennesker og børn være meget udsatte.

Som nævnt kører Fødevarestyrelsen en kampagne fra denne uge og frem til uge 50 med blandt andet Go Cards, filmklip på DR OBS og på Fødevarestyrelsens egen hjemmeside. Læs her på siden, hvordan du undgår Roskildesyge.

Sådan undgår du Roskildesyge

Hvis du er – eller lige har været - syg af Roskildesyge, bør du ikke lave mad til andre. Du bør også afholde dig fra at tage mad fra buffeter og lignende.

Hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med Roskildesyge, bør du sørge for en god personlig hygiejne. Grundig håndvask med vand og sæbe er den mest effektive måde at begrænse smitten på.

Gængse hånddesinfektionsmidler, for eksempel håndsprit, virker dårligt mod norovirus. Det samme gælder plastikhandsker. Det er særlig vigtigt at vaske hænder med vand og sæbe efter toiletbesøg og hyppigt, mens du laver mad.

Herudover bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og give frosne hindbær et kort opkog, hvis du bruger dem i fx smoothies, som kagepynt eller til desserter, der ikke bliver opvarmet.

Kilde: Fødevarestyrelsen

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere