Det Etiske Råd: Vi risikerer at få A-hold og B-hold

Manglen på organer kan skabe en glidebane med kriterier for, hvem der er 'gode nok' til et nyt hjerte, siger rådets formand

Beatrice Duclos Julsdorf fik i 2010 nej til at få et nyt hjerte, selv om hendes liv hang i en tynd tråd. Årsag: Hun er retarderet. (Foto: Claus Bjørn Larsen)
Beatrice Duclos Julsdorf fik i 2010 nej til at få et nyt hjerte, selv om hendes liv hang i en tynd tråd. Årsag: Hun er retarderet. (Foto: Claus Bjørn Larsen)

I Det Etiske Råd diskuterer man med jævne mellemrum de dilemmaer, der er forbundet med organdonation og transplantation.

Men spørgsmålet om, hvornår man er for retarderet til at få et organ, har aldrig været på dagsordenen.

Læs også:

Beatrice Duclos Julsdorf lider af den sjældne hjertesygdom HLHS, og skal hver dag have medicin flere gange om dagen. Pigen er retarderet og kræver pleje 24 timer i døgnet. (Foto: Claus Bjørn Larsen) Sundhed - 20. okt. 2012 - kl. 07:45 2-årige Beatrice kasseret til et nyt hjerte

LÆS HELE HISTORIEN OM BEATRICE I EKSTRA I DAG: Køb ebladet her

– Der mangler organer i Danmark, så der skal prioriteres i, hvem der modtager dem –men vi har ikke bekymret os om, hvordan organerne prioriteres, siger Gunna Christiansen, læge og medlem i Det Etiske Råd.

Rådets formand Jacob Birkler har aldrig hørt om en sag som Beatrice Duclos Julsdorf, som ikke kan få en potentielt livsnødvendig behandling –alene på grund af sin mentale tilstand. Han kalder det en 'gråzone' men hæfter sig i øvrigt ved, at Beatrices læge, Jesper Reimers, over for EKSTRA erkender, at manglen på organer spiller ind i det store billede, når læger prioriterer.

– Og derved kan manglen på organer skabe en glidebane med kriterier for, hvem der er 'gode nok' til eksempelvis et nyt hjerte. Et a-hold og et b-hold. Og det er farligt, mener Jacob Birkler.

HVAD MENER DU?

Er det ok, at udviklingshæmmede ikke kan få nye organer? Og hvor går grænsen - hvor klog skal man være for at få et nyt organ? Skriv din mening i kommentarfeltet herunder

1 af 2 
2 af 2 Beatrice Duclos Julsdorf fik i 2010 nej til at få et nyt hjerte, selv om hendes liv hang i en tynd tråd. Årsag: Hun er retarderet. (Foto: Claus Bjørn Larsen)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen