Lægeetisk udvalg: Der er ikke nok til alle - vi er nødt til at prioritere

Det er umuligt at lave retningslinjer for, hvem der er egnet til at få et organ, og hvem der ikke er, mener Lægeforeningens etiske udvalg

Der findes ingen klare retningslinjer, lægerne kan støtte sig til, når de diskuterer, om patienter som den hjertesyge og retarderede Beatrice Duclos Julsdorf har ret til at få et nyt organ. Og den slags retningslinjer kan man heller ikke lave, mener formanden for Lægeforeningens etiske udvalg, Poul Jaszczak.

For man kan ikke sort på hvidt sige, hvor grænsen går i forhold til, hvem der har ret til nye organer.

Læs også:

Sundhed - 20. okt. 2012 - kl. 07:45 2-årige Beatrice kasseret til et nyt hjerte

LÆS HELE HISTORIEN OM BEATRICE I EKSTRA I DAG: Køb ebladet her

– Nogle ville måske synes, det var lettere, hvis man kunne slå op i en bog og finde et svar. Men sådan fungerer det ikke. Med så etisk tunge dilemmaer, som at dømme patienter egnede eller uegnede til et nyt organ, kan man ikke slå op i en bog og finde det rigtige svar.

– Det er en samlet vurdering fra gang til gang. Alle patienter bliver vejet på en guldvægt. Rent lægeetisk skal man transplantere dem, der har behov –men organmanglen gør, at vi er nødt til at prioritere. Der er ikke plads til fejl, for så spilder vi et hjerte, mener han.

Læs også:

Se også: Det Etiske Råd: Vi risikerer at få A-hold og B-hold

Det er op til lægerne
Det er Sundhedsstyrelsen, der normalt udstikker de retningslinjer, som lægerne skal arbejde ud fra. Men heller ikke her har man kigget specifikt på om udviklingshæmmede som to-årige Beatrice Duclos Julsdorf har ret til at få et nyt hjerte. Generelt gælder det, at alle har ret til lægehjælp, og hvis man ikke selv kan vælge til og fra, må ens forældre eller værge tage stilling. Men samtidig er det op til lægernes skøn, lyder det i generelle vendinger.

– Det er sådan, at man sjældent har krav på en bestemt type behandling. Man har krav på at få hjælp. Og her er det altid et lægeligt skøn. Det er op til lægen at tilbyde den behandling, han eller hun finder forsvarlig –alle faktorer taget i betragtning, siger Søren Brostrøm, der er chef for Enheden for Sygehuse og Beredskab i Sundhedsstyrelsen.

HVAD MENER DU?

Er det ok, at udviklingshæmmede ikke kan få nye organer? Og hvor går grænsen - hvor klog skal man være for at få et nyt organ? Skriv din mening i kommentarfeltet herunder

1 af 2 
2 af 2 
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen