Medicin sælges på nettet uden dansk receptkrav

Gennem online-klinikken Euroclinix.dk er det nemt at få fat i en række stærke, medikamenter uden dansk receptkrav

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

At få receptpligtig medicin kræver normalt en grundig lægefaglig vurdering og diagnosticering.

Men hos online-klinikken Euroclinix.dk er det tilsyneladende lige så nemt at få fat i medicinen som at købe et par sko over nettet. Det skriver 24timer.

Se også: Læger er under lup for overmedicineringSe også: Antibiotika gør os fede

Euroclinix.dk, som blandt andet blåstempler sig selv med e-mærket samt påstår at sælge præparater, der er ‘godkendt af Lægemiddelstyrelsen’, tilbyder en lang række receptpligtige medikamenter mod blandt andet forhøjet blodtryk, malaria, alvorlige infektionssygdomme og impotens.

For at få pillerne skal man blot udfylde en simpel online-formular med nogle generelle helbredsoplysninger, og inden for et døgn ligger medicinen i postkassen.

Kræver lægelig vurdering
Virksomhedens salgsmetoder møder kritik fra blandt andre Sundhedsstyrelsen.

- Skal man have receptpligtig medicin, kræver det, at der er en læge indover. Syge mennesker kan ikke selv stille deres diagnose, for de ved ikke nødvendigvis, hvad de fejler, og de kan heller ikke selv vide, hvilken medicin de eventuelt har brug for, siger overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen Steffen Thirstup til 24timer.

Ikke ulovligt
Caroline Appleyard, der er chef i e-handelsfonden, forklarer at Euroclinix.dk kan markedsføre sig i Danmark på grund af ’et hul i EU-lovgivningen’:

- Det er et hul i lovgivningen, som gør, at firmaer, som ikke ville kunne agere lovligt i Danmark, alligevel kan i kraft af EU-lovgivningen. Og det er ikke vores funktion at sige, at noget ikke er okay, hvis de regulerende myndigheder, som her er Sundhedsstyrelsen og Forbrugerombudsmanden, ikke finder det ulovligt, siger hun til 24timer.

Euroclinix.dk: Gyldig recept
Euroclinix.dk understreger, at der er tale om forsvarligt salg af medicin. Der er blot tale om, at engelske frem for danske læger godkender medicinen.

- Euroclinix.dk har sit eget team af læger godkendt af General Medical Council tilknyttet til vores site, der er indover hver eneste behandling og sikrer at en recept skrives, hvis patienten er egnet til behandling. Derved er det tale om gyldig recept. Ligeledes er alt receptpligtige lægemidler på euroclinix.dk godkendt Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMEA). Der er derfor ingen fare i denne sammenhæng, uddyber Jeppe Jensen fra Euroclinix.dk.

Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen