Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Sort te øger risikoen for kræft

Mænd, der drikker store mængder sort te, har øget risiko for prostatakræft, viser undersøgelse

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Te forbindes ofte med en sund livssstil, og den ældgamle drik, der oprindeligt stammer fra Kina, indeholder da også flere sunde stoffer som antioxidanter.

Men en undersøgelse antyder nu, at store mængder te kan være knap så gavnligt for helbredet. Blandt mænd er der nemlig øget risiko for at udvikle prostatakræft.

Det skriver Sky News.

Se også: Det kan du også få kræft af

Drik færre kopper
Det er forskere ved Glasgow Universitetet i Skotland, der gennem 37 år har fulgt 6000 mænd i alderen 21 til 75 år. Mændene skulle opgive informationer om drikkevaner - heriblandt te, kaffe og alkohol, rygevaner og oplysninger om generel sundhed.

Omkring en fjerdedel af mændene drak store mængder te - ud af dem udviklede 6,4 procent prostatakræft. Men blandt de mænd, der drak mere end syv kopper te om dagen, var der 50 procent større risiko for at udvikle prostatakræft end blandt dem, der et par kopper eller slet ingen te.

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet 'Nutrition and Cancer'. Her siger forsker Dr. Shafique:

- Vores undersøgelse viser, at te-drikkende mænd sjældnere er overvægtige, de holder sig oftere fra alkohol og deres kolesteroltal er oftere bedre. Desværre har de mænd, der drikker mest te, også en større risiko fpr at udvikle prostatakræft, forklarer Dr. Shafique.

Gælder ikke grøn te
Alle mænd, der deltog i undersøgelsen, drak sort te. Kræftrisikoen ser altså ikke ud til at gælde grøn te, som endda skulle være godt mod kræft.

Grøn te indeholder nemlig flere flavanoler, som er et beskyttende planteekstrakt. Forskerne kan dog ikke sætte fingeren på, hvilke ingredienser i sort te, der skulle være kræftfremkaldende. Og sammenhængen kan også skyldes, at tedrikkere generelt lever længere. Med alderen øges risikoen nemlig for prostatakræft.

Se også: Mænd tisser også i bukserne

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen