Vandpiber gør unge til cigaretrygere

At bappe på vandpibe er slet ikke så uskadeligt, som det virker. Vandpiberygere skifter tre gange så hyppigt snaden ud med cigaretter

Det virker næsten harmløst, men vandpibetobak indeholder næsten ligeså meget nikotin som cigaretter.  (Foto: Colourbox)
Det virker næsten harmløst, men vandpibetobak indeholder næsten ligeså meget nikotin som cigaretter. (Foto: Colourbox)

Det er hyggeligt og lidt eksotisk, når de unge tænder op i vandpiben med sliktobak, der smager af frugt som æbler, jordbær eller banan. Men det er et farligt fællesskab, der gør at vandpiberygerne har tre gange så stor risiko for at ende med afhængighed af almindelige cigaretter.

Det viser en ny undersøgelse af omkring 800 efterskoleelever på 15-16 år, der er blevet fulgt gennem et skoleår. Ved skoleårets start havde de prøvet at ryge cigaretter, men de røg ikke jævnligt. Cirka halvdelen af dem havde derudover prøvet at ryge vandpibe.

Halvdelen af de unge i farezonen
Der var flest drenge, der havde prøvet vandpibe og de røg det hyppigere end pigerne. Tidligere undersøgelser fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at hver anden dreng i niende klasse har røget vandpibe. Pigerne er en lille smule bagefter, men fælles for alle er en tidlig debut, hvor hver fjerde dreng og hver sjette pige har røget vandpibe i allerede i ottende klasse.

De drenge, der gerne sætte sig i selskab med en dampende snade, havde næsten tre gange så stor risiko for at blive faste cigaretrygere som dem, der helt undgik sliktobakken. Den samme tendens sås for pigernes vedkommende. Jo hyppigere, de unge røg vandpibe, jo større var risikoen for at blive fast cigaretryger.

- Vandpiben letter overgangen fra at ryge cigaretter nogle få gange til at blive fast cigaretryger. Den søde, milde røg fra vandpiben giver en bedre smag og nedsætter ubehaget i halsen og lungerne. Der er også det sociale aspekt af, at man sidder i et rygefællesskab, hvor man hygger sig og lærer helt basale rygefærdigheder, som at inhalere og puste røg ud. Tilsammen gør det overgangen fra småryger til fast cigaretryger mere overkommelig, siger projektleder i Kræftens Bekæmpelse Poul Dengsøe Jensen i en pressemeddelelse.

Forbyd sliktobakken
Vandpibetobakken indeholder næsten ligeså meget vanedannende nikotin som almindelige cigaretter, og den type sliktobak er også forbudt i Tyskland. Det kunne Kræftens Bekæmpelse også godt tænke sig skulle ske i Danmark, og lige nu samler de underskrifter ind på www.dropsliktobak.nu, for at få indført et forbud mod salg af sødet tobak. Flere dagligvarebutikker har ellers frivilligt fjernet tobakken fra hylderne, som ekstrabladet tidligere har skrevet.

- Børn og unge opfatter det ikke som rigtig rygning, fordi røgen lugter og smager sødt. Men dels er røgen farlig i sig selv, dels fungerer vandpiber altså som en nem smutvej til den sværere cigaret for børn og unge, siger Poul Dengsøe Jensen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere