Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

10.000 rammes af 'flyblodpropper'

Unge som gamle er i risikozonen for at udvikle blodpropper på grund af lange fly- og køreture

Unge som gamle er i risikozonen for at udvikle 'flyblodpropper', som hvert år rammer mindst 10.000 danskere. Foto: (ekstrabladet.dk/epn)
Unge som gamle er i risikozonen for at udvikle 'flyblodpropper', som hvert år rammer mindst 10.000 danskere. Foto: (ekstrabladet.dk/epn)

De kan ramme som et lyn fra en blå himmel, 'flyblodpropperne', som hvert år giver masser af danskere røde, hævede ben og i værste fald kan forårsage døden.

Og i modsætning til åreforkalkning i benene, som typisk rammer folk over 40 år, kan flyblodpropperne, som sætter sig i venerne, ramme alle aldersgrupper.

Få dødsfald
Omkring 10.000 danskere får hvert år blodpropper i benenes vener - især på grund af lange fly- og køreture. Selv om der tidligere er set eksempler på helt unge kvinder, der dør efter en flyblodprop, hører dødsfaldene dog stadig til sjældenhederne, forklarer rådgivningsleder og sygeplejerske i Hjerteforeningen Anne Skjødt.

-En blodprop i venerne kan også skyldes brug af p-piller, men selve flyturen kan udløse blodproppen. Andre årsager kan være længerevarende sengeleje grundet sygdom, hvor man sjældent bevæger benene, foklarer Anne Skjødt.

Tag en flyvandring
I det hele taget er det en god idé at bevæge sig under oversøiske flyrejser eller køreture, som varer mere end seks timer.

- Rejs dig op og gå en tur, sid i flysædet og lav venepumpeøvelser og spar på alkoholen og drik vand i stedet. Det kan forebygge blodpropperne, uddyber rådgivningslederen, som i øvrigt råder alle - unge som gamle - til at bruge støttestrømper under lange flyrejser.

- Jo ældre, man bliver, desto større er risikoen for flyblodpropper. Men alle skal tage deres forholdsregler, slutter hun.

Det er især, hvis blodproppen bevæger sig op og sætter sig i lungerne, at det bliver farligt. Skulle uheldet ske, er det vigtigt at søge læge og komme i medicinsk behandling så hurtigt som muligt.

Om 'flyblodpropper'

'Flyblodpropper' sætter sig i venerne, som modsat arterierne fører ilt tilbage til hjertet. Arterierne fører ilt ud til kroppen.

Symptomerne er røde, hævede ben, ømhed og en ubehagelig varme i benet.

Omkring 10.000 får hvert år symptomer efter blodpropper i venerne. Mange får dog ikke symptomer, og de bliver derfor ikke registreret.

Kilde: Hjerteforeningen

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen