Qvortrup Geisling: Mærsk havde gode gener

Derfor blev Mærsk så gammel: Både Mærsks far og farfar levede også længe

Mærsk døde 98 år gammel. Hans fofædre havde det med at blive gamle. (Foto: Ole Buntzen)
Mærsk døde 98 år gammel. Hans fofædre havde det med at blive gamle. (Foto: Ole Buntzen)

Det var lige før, erhvervsmanden Mærsk Mc-Kinney Møller rundede de 100 år. Men med 98 år på bagen måtte han sige farvel til livet i nat.

- Det suverænt vigtigste for at kunne blive gammel er gode gener, siger tv-lægen Peter Qvortrup Geisling.

Det lå i kortene, at Mærsk Mc-Kinney Møller ikke kun ville blive en succesfuld erhvervsmand, men også ville få et langt liv. For Mærsks farfar, Peter Mærsk Møller (1836-1927), blev 91 år, mens hans far - grundlæggeren af A.P. Møller-Mærsk - Arnold Peter Møller (1876-1965) blev 89 år. Men den nu afdøde Mærsk er den klart den ældste i familien.

- Det, at både Mærsks far og farfar er blevet så gamle, er et udtryk for, at de har nogle gode gener i familien. Men han har også været forskånet for sygdomme i en stor del af sit liv, siger Peter Qvortrup Geisling.

Drive i generne
Generne kan også være en årsag til, at den afdøde Mærsk Mc-Kinney Møller var så god til at holde sig i gang - blandt andet var han aktiv i sin virksomheds bestyrelse, indtil han var 90 år.

- Raske mennesker har det med at holde sig i gang. Men det det drive, han havde, kan også have ligget i generne, siger Peter Qvortrup Geisling.

- Spørgsmålet er, om Mærsk er død af alder eller sygdom, som vi ikke ved noget om, tilføjer han.

Fire faktorer for et godt liv
Tv-lægen råder andre, der gerne vil leve længe, til blandt andet at holde igen med rygning og alkohol.

- Hvis man vil leve længe, er det vigtigt at lade være med at ryge, holde lidt igen med alkohol, dyrke en anelse motion og spise nogenlunde sundt og varieret - og man skal heller ikke stresse for meget. Blodtrykket skal tjekkes indimellem, siger lægen.

- Med de her fire faktorer har man gjort, hvad man kan for at leve længe, siger Peter Qvortrup Geisling og tilføjer:

- Vi har fået mere viden om at leve sundt, så vi bliver ældre og ældre. Selv om danskere er dem i Europa, der dør først, siger Peter Qvortrup Geisling.

1 af 2 Peter Qvortrup Geisling fortæller, at gode gener er vigtigt for at kunne leve i lang tid - især hvis du vil blive 98 år gammel ligesom Mærsk. (Foto: Benjamin Kürstein)
2 af 2 Mærsk døde 98 år gammel. Hans fofædre havde det med at blive gamle. (Foto: Ole Buntzen)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere