Børns astma begynder allerede i livmoren

Danske forskere har gjort banebrydende opdagelse: Astma begynder ofte i mors liv. 700 gravide skal undersøges

Danske forskere har gjort et opsigtvækkende fund: Astma hos børn grundlægges allerede i mors mave.

Derfor skal verdens astmaforskere i fremtiden rette søgelyset mod den gravide kvindes krop, når de vil finde ud af, hvorfor børn får astma, skriver videnskab.dk.

Forskerne har som de første i verden opdaget, at halvdelen af alle astmabørn på syv år allerede havde problemer med luftvejene ved fødslen.

En af forskerne er overlæge Hans Bisgaard, dr.med. og leder af Dansk Børneastma Center ved Gentofte Hospital. Han er desuden professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet.

- Det er svaret på det spørgsmål, som alle astmaforskere har stillet sig til alle tider: Hvornår udvikler sygdommen sig egentlig? Det er aldrig før dokumenteret, og vores studie bliver nok aldrig gentaget, for det har været en stor, omfattende og krævende øvelse, siger han til videnskab.dk.

Løsningen på mysteriet kom, da forskerne bedøvede 400 børn en måned efter fødslen, så der kunne laves detaljerede målinger af børnenes lungefunktion. Børnene fik lavet tilsvarende lungemålinger, da de var syv år gamle.

Undersøgelsen viste, at børn, der havde udviklet astma som syvårige, havde svært ved at puste luft ud allerede som nyfødte. Samtidig havde børnene sarte luftveje, som udløser kramper, når de bliver irriterede. Begge dele er typiske kendetegn for astma.

- Det er en meget værdifuld undersøgelse for os, når vi skal lave en strategi for, hvor man skal lægge indsatsen, når man skal forebygge astma. Nu ved vi, at det ikke er i voksenalderen eller skolealderen, siger Hans Bisgaard.

Resultaterne er fremlagt i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Forskerne er dog langt fra nået dertil, hvor de kan bremse udviklingen af astma, som har tag i lungerne på 300.000 danskere.

Der skal nu udføres forsøg på 700 gravide kvinder, som får blandt andet D-vitamin og fiskeolie. Studier har vist, at færre børn har astma i områder, hvor der tit er fisk på menuen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere