Derfor mister mænd håret

Cirka halvdelen af vestlige mænd taber en del af håret inden de er fyldt 50. Det er tabu for mange - men måske er det slet ikke så skidt

Bare fordi man taber håret, kan man godt stadig være lækker og score kvinder. (Foto: AP)
Bare fordi man taber håret, kan man godt stadig være lækker og score kvinder. (Foto: AP)

Det er helt naturligt, og det er svært at skjule. Alligevel er det nærmest tabu for rigtig mange mænd, når de taber håret.

Omkring hver tredje mand er begyndt at tabe håret, allerede før han fylder 30. For 40-årige er det fyrre procent, og for mænd, der er fyldt halvtreds, er det halvdelen, der kan se en vigende hårgrænse, måne eller en helt skaldet isse, når de tager et kig i spejlet. Så er du en af dem, der hver morgen tager en dyb indånding, før du tør se, om der er røget mere, eller om tindingerne er blevet endnu højere, er du langt fra alene.

Se også: Fedtceller skal hjælpe skaldepander

Ifølge flere forskere kender man - i hvert fald en del af - årsagen til, at mange mænd taber dele af eller alt håret.

- Hårtab hos mænd skyldes blandt andet kønshormoner. Naturligt hårtab kaldes androgenetisk alopecia, og det er testosteron, der får håret til at falde af, siger professor i zoologi Ved Bergen Universitet, Per Jakobsen, til forskning.no.

Hudlæge Cato Mørk uddyber den forklaring.

- Det er enzymer, der i mandekroppen omdanner testosteron til dihydrotestosteron. Det er forskelligt fra mand til mand, hvor meget man har af dette enzym, men vi ved, at mængden er arvelig - dog ved vi ikke, om det arves fra mor, far eller begge. Dihydrotestosteron gør håret på hovedet både tyndere og kortere, men det spiller samtidig ind, hvor mange receptorer man(d) har på hovedet. Jo flere receptorer, jo større hårtab. Det er nemlig receptorerne, der 'griber' hormonerne og får håret til at falde af, siger Cato Mørk.

Skaldede er alfahanner
Der er forskellige bud på, om der er en evolutionsmæssig grund til, at mange mænd taber håret med alderen. En teori er, at mænd bliver mindre attraktive, når de har sat børn i verden. Derved sikrer naturen, at han ikke løber rundt og parrer sig, men i stedet bliver hjemme og forsørger sit afkom.

Se også: Hårkur kan medføre impotens

En noget anden teori, som de fleste mænd formentlig vil hælde til, er, at det faktisk gennem tiden er anset for at være attraktivt at tabe håret.

Denne teori støttes af studier på tsavoløver, der lever i det østlige Kenya. Her taber en del af hannerne deres prægtige manke, mens andre beholder den hele livet. Men forskere har lagt mærke til, at de skaldede løver er dem, der har de største flokke af hunner.

- Dette kan være et tegn på, at det at være skaldet tidligere har været et udtryk for en alfafunktion, siger Per Jakobsen, der dog ikke vil lægge hovedet på blokken for den teori. Men han ved med sikkerhed, at mænd med lidt eller intet hår opfattes af omgivelserne som mere modne og mindre aggressive end mænd med hår på hovedet.

Se også: Fedtceller skal hjælpe skaldepander

Gode råd er dyre
Ifølge forskning.no findes der kure mod hårtab. Hudlæge Cato Mørk advarer dog mod de mange produkter, der sælges på nettet.

- Der er mange useriøse varer imellem, men vi har en slags medicin, der hæmmer produktionen af de enzymer, der får håret til at falde af. Vi har meget god succes med at redde døende hårsække og holde på det hår, mændene har tilbage. Men de hårsække, der allerede er døde, kan vi ikke gøre noget for, siger han.

Der findes dog også et andet - ganske veldokumenteret, men dog noget voldsomt - råd: Lad dig kastrere. Det er nemlig bevist på kordrenge, der blev kastreret for at bibeholde deres lyse stemmer, at en sidegevinst var, at de ikke tabte håret. Set i det lys er det måske ikke det værste, der kan ske, at håret bliver lidt tyndere....

0 kommentarer
Vis kommentarer