Børn med høj IQ tager flere stoffer

Hvis intelligensen lå i top i barndommen, er der større sandsynlighed for joints, 'næse-pulver' og piller senere i livet

Britisk forskning har tidligere vist, at der er en sammenhæng mellem høj IQ og et højt alkoholindtag som voksen. Nu har de også kigget nærmere på, hvordan det står til med stoffer. (Arkivfoto: Thomas Borberg)
Britisk forskning har tidligere vist, at der er en sammenhæng mellem høj IQ og et højt alkoholindtag som voksen. Nu har de også kigget nærmere på, hvordan det står til med stoffer. (Arkivfoto: Thomas Borberg)

En omfattende britisk undersøgelse med 8000 deltagere viser, at der er en forbindelse mellem et barns IQ og forbruget af stoffer som teenager og voksen, skriver forskning.no.

De børn, der scorede fine resultater i IQ-prøverne som fem og 10-årige røg oftere hash som 16-årige og hårdere stoffer som 30-årig.

Læs også: Er du blevet dummere siden teenage-årerne?

I undersøgelsen påviser de britiske forskere også, at sammenhængen ses endnu tydeligere hos piger end hos drenge.

Pigerne med høj IQ, havde i forhold til andre, langt hyppigere suget i en joint og taget kokain som voksne. Drengene har i højere grad brugt amfetamin, ecstacy og kombinationer af forskellige stoffer som voksne, hvis de i barndommen havde en flot IQ.

Læs også: Rygere får mest ud af kokain

I gennemsnit var intelligenskvotienten 4-8 point højere på de deltagere, der selv havde opgivet 'ja' til et forbrug af ulovlige stoffer, i forhold til de andre med samme årgang, der krydsede 'nej' til spørgsmålet. Den gennemsnitlige IQ for stofbrugerne var 110. De britiske forskere regner 115 for 'høj intelligens', mens 100 er normalt.

Alle børn født i Storbritannien mellem den 5.-11. april 1970 er inkluderet i undersøgelsen, og de er blevet fulgt løbende gennem hele opvæksten, teenage-tiden og voksenlivet i undersøgelsen med navnet The 1970 British Cohort Study.

Se mere om undersøgelsen her

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen