Unge bruger farlige skønhedsprodukter

Parfume, hårfarve og midlertidige tatovering til børn helt ned til fem år er udbredt, selv om det er farligt

Parfume, hårfarve og midlertidige tatovering til børn helt ned til fem år er udbredt, selv om det er farligt. (Foto: Martin Lehmann)
Parfume, hårfarve og midlertidige tatovering til børn helt ned til fem år er udbredt, selv om det er farligt. (Foto: Martin Lehmann)

Et sprøjt parfume før skole, en hårfarvning før julefesten og en hennatatovering på ferien i Syden.

Det er helt almindelig procedure for mange børn og unge, selv om alle tre typer skønhedsprodukter kan være stærkt allergifremkaldende, skriver Politiken.

Det viser en undersøgelse, som Miljøstyrelsen har lavet blandt 1254 drenge og piger mellem 13 og 16 år.

Resultatet bliver offentliggjort torsdag, når Miljøministeriet indleder sin kampagne for at få unge til at droppe allergibomberne.

Og der er en del at tage fat på.

Kun hver femte af de adspurgte teenagere siger, at de ikke bruger parfume. Hver sjette farvede hår for første gang, da de var 11 år eller yngre, og en tilsvarende andel har prøvet at få en hennatatovering i den alder.

40 procent af pigerne farver deres hår flere gange hvert år.

- Det er rigtig høje tal, og det er skræmmende, fordi nogle af de mest allergifremkaldende stoffer findes i de her produkter, siger toksikolog Ewa Daniel.

- Jo tidligere man begynder at bruge dem, desto mere kan man nå at blive udsat for dem gennem livet, og det giver høj risiko for allergi. Tidligere var det kvinder i 70'erne, der udviklede allergi over for parfume. I dag er det piger på 12-14 år.

I undersøgelsen siger hele 30 procent af de unge, at de har prøvet at få en allergisk reaktion af parfumerede produkter. Og får man først allergi mod et stof, har man den for livet.

Miljøminister Karen Ellemanns (V) kampagne er målrettet de unge selv, men hun er enig i, at forældrene også skal oppe sig.

- Teenagere eksperimenterer meget med deres udseende, og det skal vi ikke forbyde. Men vi skal fortælle dem, hvilke konsekvenser det kan få. Antallet af unge, der redder sig en livslang allergi, skal bringes ned, siger hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer