Smitsom bakterie brudt ud på hospital

En særlig og meget smitsom bakterievariant er brudt ud på Odense Universitetshospital. Den kan give svær diarré og medføre større sygelighed og dødelighed end andre varianter

Odense Universitetshospital er ramt af et meget smitsomt bakterieudbrud. Foto: POLFOTO
Odense Universitetshospital er ramt af et meget smitsomt bakterieudbrud. Foto: POLFOTO

Tre patienter er blevet isoleret, efter en meget smitsom bakterievariant er brudt ud på Odense Universitetshospital. Den kan give svær diarré og medføre større sygelighed og dødelighed end andre varianter.

Der er tale om en særlig variant af bakterien Clostridium difficile, Clostridium difficileribotype 027 (CD027), der kan sammenlignes med Roskildesyge - bare en grad værre.

- Det er bestemt ikke noget, man skal tage let på. Den kan være dødelig, hvis den får lov til at udvikle sig. Og da det er patienter, der er skrøbelige, kan det gå galt, hvis man ikke får den stoppet, siger Hans Jørn Kolmos, overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling.

Antibiotisk behandling

Odense Universitetshospital har isoleret de tre patienter, der ligger på Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling. De er alle personer, der er 'oppe i årene'. De får den specialistbehandling, de har behov for, og er i bedring. Infektionen kræver længerevarende antibiotisk behandling.

Der er desuden lavet skærpede hygiejniske forholdsregler, og der er stoppet for nye indlæggelser på afdelingen. Den bliver nu tømt i løbet af det næste døgn, hvorefter samtlige rum bliver desinficeret. Bakterien er nemlig ikke bare sådan at fjerne.

Vand og sæbe ikke nok
Clostridium difficile er en sporedannende bakterie, som er svær at fjerne med almindelig rengøring. Den er resistent over for alkohol og har en evne til at overleve i omgivelserne. Vand og sæbe kan reducere, men ikke fjerne bakterien.

- Den kan sidde på polstringen på stole, dørhåndtag, ligge på jorden og alle vide vegne. Den dør ikke, når den kommer uden for kroppen, men overlever i bedste velgående i miljøet, medmindre man gør meget effektivt rent, siger Hans Jørn Kolmos

Rengøringsrobot
Odense Universitetshospital har derfor valgt at tage meget kraftigt fat på problemet og vil gøre brug af en avanceret brinoverilterobot, der er en ny og meget effektiv metode, som hospitalet har benyttet ved en tidligere lejlighed, hvor der var et udbrud af resistente stafylokokker.

Clostridium difficileer en bakterie, der findes naturligt i tarmen hos mennesker. Den kan give diarré hos patienter på hospitaler og plejehjem, især når patienterne er behandlet med bredspektrede antibiotika.

Udbruddet af Clostridium difficile på Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling har ingen indflydelse på behandlingen af patienter på resten af hospitalet, men OUH's Hygiejneorganisation har henledt opmærksomheden på de generelle infektionshygiejniske forholdsregler på hele hospitalet.

Bakterietypen er tidligere set på hospitaler i Østdanmark.

0 kommentarer
Vis kommentarer