Flere kvinder ønsker sen abort

Et stigende antal kvinder får tilladelse til at sprænge den danske abortgrænse på 12 uger. Sæt grænsen ved 22 uger, mener gynækolog

Abortdebatten er blusset op, og gynækolog foreslår, at man hæver grænsen fra 12 til 22 ugers graviditet. (Foto: Colourbox)
Abortdebatten er blusset op, og gynækolog foreslår, at man hæver grænsen fra 12 til 22 ugers graviditet. (Foto: Colourbox)

Et rekordstort antal kvinder - 831 - fik sidste år de danske myndigheders tilladelse til abort, selv om abortgrænsen på 12 uger var overskredet.

Det skriver Politiken med baggrund i årsrapporten fra Abortankenævnet og de regionale abortsamråd. Tallet er vokset med 50 procent på 10 år, og det får nu igen debatten om den danske abortgrænse til at blusse op.

Konsekvens af fosterscreeninger
- Stigningen er en simpel konsekvens af, at man nu screener alle fostre for sygdomme, siger Øjvind Lidegaard, gynækolog på Rigshospitalet.

- Derfor bliver mange flere forældre bragt i den situation, at de skal tage stilling. Og da det er forældrene, der skal leve med barnet i fremtiden, har jeg en smule svært ved at forstå, at fremmede mennesker skal tage stilling til, om jeg skal leve eller ikke leve med et givent handicap hos et barn, siger han til Politiken.

Rapporten viser, at de fleste abortdispensationer gives i ugerne efter de fosterskanninger, som alle gravide nu tilbydes.

Sæt grænsen ved 22 uger
Nakkefoldsskanningen foretages i 13. uge og misdannelsesskanningen i 18.-19. uge. Der stiller teknologien kvinderne over for en række nye valg, fastslår Øjvind Lidegaard.

Han peger på, at abortgrænserne i Danmarks nabolande er meget højere, og at mange danske kvinder tager til England, Sverige eller Spanien for at få foretaget abort. Ingen ved dog hvor mange.

- Hvorfor skulle danske kvinder være mindre egnede til at tage en beslutning om abort end kvinder i Sverige og England, spørger Øjvind Lindegaard og foreslår en grænse ved 22 ugers graviditet.

Skal danske kvinder kunne få abort senere end 12 uger henne i graviditeten? Hvor skal grænsen sættes? Skriv neden for i kommentarfeltet.

0 kommentarer
Vis kommentarer