Blærebetændelse kan stamme fra kød

Blærebetændelse hos mennesker kan stamme fra indtagelse af kylling eller svinekød og ikke, som man hidtil har troet, kun fra mennesket selv, viser ny forskning.

200 mennesker i Danmark dør hvert år af komplikationer i forbindelse med blærebetændelse. Ifølge ny forskning fra Aarhus Universitet og Statens Serum Institut kan nogle af de bakterier, som forårsager blærebetændelse, stamme fra svin eller kyllinger.

- Hvis der er colibakterier på kød, man har spist, kan de overleve i maven og ende med at forårsage blærebetændelse, siger cand.scient. og ph.d. Lotte Jakobsen.

Hun har i forsøg testet, at colibakterier fra dyr og kød kan forårsage blærebetændelse hos forsøgsdyr. Blærebetændelse kan være dødelig, hvis den udvikler sig til blodforgiftning. Men kan i langt de fleste tilfælde behandles med antibiotika.

Ifølge professor, dr.med. Niels Frimodt-Møller, Statens Serum Institut, har anbefalingen hidtil været, at man minimerer brugen af antibiotika hos mennesker, fordi det giver mindre risiko for, at der udvikles resistente E. colibakterier.

- Derfor er det interessant, at Lotte Jakobsen har fundet ud af, at de bakterier, som forårsager blærebetændelse, ikke nødvendigvis kun stammer fra mennesket selv, siger han og fortsætter:

- Man bør derfor også se på antibiotikaforbruget i landbruget. Hvis vi fremover er opmærksomme på, at dyr og fersk kød kan være mulige smittekilder, kan man bedre tilrettelægge en forebyggende indsats.

Ifølge Lotte Jakobsen kan den forebyggende indsats være øget fokus på køkkenhygiejne og ordentlig gennemstegning af kødet. Men det kan også være begrænsning af spredning af colibakterier fra dyr til kød eller fra kød til mennesker, siger hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer