Julemaden gør dig svag

Fed mad, som den du finder på det typiske danske julebord, gør dig mindre modstandsdytig over for infektioner

Mmmm, lækker flæskesteg! Men den er ikke god for  immunforsvaret. (Foto: Colourbox)
Mmmm, lækker flæskesteg! Men den er ikke god for immunforsvaret. (Foto: Colourbox)

Flæskesteg, panerede fiskefileter, leverpostej med ristet bacon, risalamande og andesteg: Den glade julemåned bugner med fede lækkerier.

Men det er uheldig timing, når vi skruer op for fedtprocenten midt i den sygdomsramte vintertid. Julekosten er nemlig farlig for andet end bare taljemålet. Fed mad kan svække immunforsvaret og gøre dig mindre modstandsdygtig over for infektioner, viser ny svensk forskning.

At overvægtige er mere modtagelige over for infektioner er velkendt, men forsøg med mus tyder på, at det var den fede kost i sig selv snarere end overvægten, som mindskede musenes evne til at bekæmpe en bakterieforskyldt blodforgiftning.

Fede, slappe mus
Resultaterne er kommet frem i en doktorafhandling lavet på det Sahlgrenske akademi på Göteborg Universitet. Her blev en gruppe mus fodret med en kost, som indeholdt 60 procent fedt. De blev, som forventet, tykkere, men de blev også svagere, når det kom til immunforsvaret.

De hvide blodlegemer blev dårligere til at bekæmpe bakterier i blodet, som gav musene blodforgiftning. Svækkelsen kan have bidraget til, at flere af musene døde af blodforgiftningen, skriver Sahlgrenska Akademi.

- Fedme er almindeligvis koblet sammen med inflammation som ikke skyldes nogen infektion, hvilket enkelt sagt betyder, at immunforsvaret aktiveres, uden det er nødvendigt. Ironisk nok virker det nu som om mus, der får meget fedt i kosten, også har et mindre aktivt immunforsvar, når de virkelig behøver det, siger Louise Strandberg, der har skrevet doktorafhandlingen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere