H1N1-vaccine standset i Canada

Flere canadiere har fået alvorlige bivirkninger af vaccinen mod svineinfluenza. Nu kasserer lægerne et stort parti af vacciner

20.000 canadiere har oplevet alvorlige bivirkninger af vaccine mod influenza A. Det har fået canadiske læger til at kassere 170.000 doser af vaccinen. (Foto: Colourbox)
20.000 canadiere har oplevet alvorlige bivirkninger af vaccine mod influenza A. Det har fået canadiske læger til at kassere 170.000 doser af vaccinen. (Foto: Colourbox)

Seks canadiere har oplevet allergiske reaktioner åndedrætsbesvær, hjertebanken og hedeture efter at have fået H1N1-vaccine. Det er for mange i forhold til, hvad de canadiske sundhedsmyndigheder havde forventet.

Og det har fået læger i Canada til at droppe 170.000 doser af vaccinen, fortæller pressechef i Lægemiddelstyrelsen, Christian Howard Jessen, til ekstrabladet.dk.

Ikke sket i Danmark
Det forlyder dog, at ingen af de canadiske patienter har fået varige mén af vaccinen.

Indtil videre oplyser Lægemiddelstyrelsen i Danmark, at man ikke herhjemme har oplevet noget tilsvarende.

Producent ved ikke, hvorfor
GlaxoSmithKline, som også leverer influenza A-vaccine til Danmark, hævder, at medicinalvirksomheden ikke ved, hvad de mange, alvorlige bivirkninger skyldes.

De resterende doser af den store leverance bliver naturligvis ikke brugt, og sammen med de canadiske myndigheder er den canadiske lægemiddelstyrelse nu i gang med at undersøge de tilfældene af bivirkninger.

Vaccine giver bivirkninger
Mere end 110.000 danskere er blevet vaccineret mod influenza A, mens svenskerne har fået cirka 2,1 millioner doser af vaccinen. Alle svenskere bliver tilbudt H1N1-vaccination, som her i landet er forbeholdt en udvalgt risikogruppe.

Blandt de alvorlige bivirkninger, som er indrapporteret i Danmark, hører tilfælde med åndenød og opkastning samt smerter i arm og højreside af brystkassen. I et andet tilfælde har personen haft mavesmerter og diarré. Sundhedsstyrelsen har vurderet, at der er en sammenhæng med vaccinationen.

En død og en genoplivet
Blandt indberetninger om alvorlige bivirkninger hører også et tilfælde af spontan abort, et tilfælde af hjertestop, hvor patienten blev genoplivet, og et dødsfald. Lægemiddelstyrelsen har dog ikke vurderet, at disse tre tilfælde havde en sammenhæng med vaccinen.

Almindelige og hyppige bivirkninger efter vaccination mod H1N1 er rødme, ømhed og hævelse på vaccinationsstedet, muskel- og ledsmerter, hovedpine og feber inden for ét til to døgn efter vaccination, oplyser Statens Seruminstitut. Normalt forsvinder bivirkningerne efter én til tre dage og er ufarlige.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere