Danskerne reagerer for sent på kræft

Tidlig diagnose er afgørende for at overleve kræft. Men mange går alt for længe rundt med symptomer på en alvorlig kræftsygdom, inden de opsøger deres læge

Langt de fleste af de 33.000 danskere, der hvert år får kræft, har besøgt deres egen læge med symptomer. Men de fleste har ventet alt for længe, mener professor, ph.d. Peter Vedsted fra Aarhus Universitet.

Det er baggrunden for verdens første forskningscenter for hurtigere udredning af kræftsygdomme. Centret indvies til januar på Sundhedsvidenskabeligt Fakultet på Aarhus Universitet.

Ifølge Peter Vedsted spiller den praktiserende læge en nøglerolle for patienter i det arbejde. Han fremhæver det danske sundhedssystem som et af verdens bedste, men med en alt for høj kræftdødelighed i forhold til andre lande. Når det gælder kvinder, er Danmark det land i Europa, hvor flest dør af kræft.

- Kræftpakkerne har søgt at få bugt med tidligere tiders lange ventelister til behandling. Derfor er vi nu overbevist om, at en yderligere årsag til den høje dødelighed er, at der går alt for lang tid fra første symptom til behandlingen indledes, siger Peter Vedsted til Kræftens Bekæmpelses nyhedsbrev.

En undersøgelse af 2500 kræftpatienter i Århus-området har tidligere vist, at over halvdelen havde symptomer på kræft i tre uger, før de kontaktede deres læge. Hver fjerde gik to måneder eller længere, så kræften havde nået at brede sig.

Forskerne i det nye center håber at få viden til målrettede kampagner, som kan motivere danskerne til hurtig reaktion ved de første spæde tegn på kræftsygdom.

Håbet er også, at det kan spare 500 liv årligt at få danskerne tidligere til lægen.

Det nye forskningscenter har en startkapital på 30 mill. kr. fra Kræftens Bekæmpelse og Novo Nordisk Fonden.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere