Din guide til brystimplantater

Silikone, saltvand eller stamceller? Hvilket materiale skal du vælge, hvis du vil have større bryster? Læs her om udvalget

Kvinden så sådan ud, inden hun fik implantater opereret ind. (Foto: www.q.dk)
Kvinden så sådan ud, inden hun fik implantater opereret ind. (Foto: www.q.dk)

Hvert år lægger 3000-4000 danske kvinder sig under kniven for at få større bryster, og endnu flere overvejer, om det er noget for dem.

Er du en af dem, så er der en masse ting, som du skal vide, inden du træffer din beslutning. Derfor får du her Magasinet Q’s store guide til brystforstørrelser.

Silikone, saltvand eller stamceller?
Selvom silikone er det mest populære valg, er det ikke nødvendigvis det rigtige valg for dig. Her får du en oversigt over dine muligheder.

Silikone
Silikoneimplantater er det mest populære valg blandt danske kvinder, fordi de føles mest naturlige. Tidligere var silikonen flydende og kunne derfor flyde ud i kroppen, hvis implantatet revnede. Nu kan man få implantater, hvor geléen er så fast, at den ikke kan sive ud, selvom skallen skulle revne. Til gengæld føles implantaterne lidt fastere og kræver et større snit, når de skal lægges ind.

Saltvand
Saltvandsimplantater føles ikke så naturlige at røre ved som silikoneimplantater. De er mere faste og hårde og folder eller rynker oftere, men lægges de bag brystmusklen, er forskellen minimal. Til gengæld er de nemmere at skifte, og de skygger ikke så meget, hvis man skal have foretaget en mammografi (screening for brystkræft). De føles også mere naturligt varme.

Det siges også, at saltvandsimplantater ofte giver en mere naturlig brystfacon med fylde og runding under brystvorten. Hvis et saltvandsimplantat går i stykker, udskilles saltvandet med urinen, hvilket er helt ufarligt. Og nej, saltvandsimplantater skvulper ikke – implantatet er helt fyldt med saltvand, og der skal være luft til stede, før det kan skvulpe, så det er en myte.

Silikone og saltvand (dobbeltlumen implantater)
Der findes også et implantat, som består af en silikonekerne i en saltvandspose. Uden om disse er en 3-lags hinde, endnu et lag saltvand og yderst endnu en beskyttende 3-lags hinde. Det betyder, at går der hul i den yderste hinde, vil der kun flyde ufarligt saltvand ud. Går der hul i den inderste hinde, vil silikonen kun komme ud i saltvandslaget. Og ingen af delene har betydning for størrelsen.

Kun hvis der helt usædvanligt skulle gå hul i begge hinder, kan silikonen kommer ud, og derfor mener mange plastikkirurger, at disse implantater er de sikreste mod silikoneudsivning.

Soja
Tidligere kunne man også få implantater med sojaolie lagt ind i brysterne. De blev dog aldrig godkendt til brug i USA, og i Danmark blev de forbudt i 1999, hvor man samtidig anbefalede kvinder med sojaimplantater at få dem fjernet hurtigst muligt.

Undersøgelser tydede nemlig på, at de kunne være kræftfremkaldende og give ændringer i arveegenskaber på fostre.

Stamceller
Forskere er i fuld gang med at udvikle en metode, hvor en indsprøjtning med stamceller kan få brysterne til at vokse helt af sig selv. Metoden går ud på, at der suges fedt fra mave, numse eller lår, og at stamceller udtrækkes fra fedtet og sprøjtet ind i brysterne, som over de næste seks måneder vil vokse sig større. Indgrebet tager kun en time og er testet på 19 japanske kvinder med gode resultater og uden store bivirkninger. Metoden er dog endnu ikke kommet på markedet.

Sikkerhed og udskiftning
Alle implantater, der bruges i EU, skal være CE-mærkede, dvs. have EU’s kvalitetsstempel, der sikrer miljø, sundhed og sikkerhed.

Tidligere sagde man, at et implantat (både saltvand og silikone) i gennemsnit holdt ca. 10-15 år. Du behøver ikke skifte et saltvandsimplantat ud, før det går i stykker, og det vil ofte vare mere end 10 år.

Derimod har undersøgelser vist, at mange silikoneimplantater begynder at lække efter 10 år, og derfor anbefales det at få dem skiftet, inden de er 10 år gamle, for det er meget lettere at få al silikonen ud af kroppen, når implantatet er intakt.

Livslang garanti
I dag kan du for ca. 6000 kr. ekstra få skærefaste implantater, som ikke har en planlagt udskiftningsdato – dvs. at de kan sidde i resten af dit liv medmindre, der sker noget med dem, du ønsker at skifte størrelse eller lignende.

Flere producenter af implantater giver livslang garanti. Går dit implantat i stykker, betaler de et nyt, men du skal selv betale for den operation, det kræver at sætte et nyt implantat ind.

Hvad koster det?
I Danmark og Sverige ligger prisen for en brystforstørrende operation typisk mellem 28.000 og 50.000 kr, afhængigt af hvilket implantat du vælger samt omfanget af bedøvelse, og om du skal indlægges. Du kan se priseksempler på www.kosmetiskguide.dk.

Læs mere om plastikkirurgi på Magasinet Qs hjemmeside og www.oestrogen.dk.

1 af 2 Sådan ser brysterne ud efter en tur på operationsbordet. Med det anatomiske implantat - blandingen med silikone og saltvand - får den øverste del af brystet et mere naturligt udseende. (Foto: www.q.dk)
2 af 2 Kvinden så sådan ud, inden hun fik implantater opereret ind. (Foto: www.q.dk)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere