Fede mænd har dårlig sædkvalitet

Det bliver sværere for mænd at få børn, jo tykkere de er. Det er altså ikke kun kvindernes vægt, der har betyder noget for befrugtningen

Hvis manden selv ser gravid ud, har han sværere ved at få kvinderne til at blive med børn. (Foto: Colourbox)
Hvis manden selv ser gravid ud, har han sværere ved at få kvinderne til at blive med børn. (Foto: Colourbox)

Hvis overvægten tynger hos manden, så mindskes muligheden for at få børn. Tidligere har der kun været fokus på moderens overvægt og frugtbarhed, skriver den norske hjemmeside forskning.no.

Når kroppens BMI stiger, så forrykkes hormonbalancen. Fede kroppe producerer nemlig mere af det kvindelige hormon østrogen frem for det maskuline testosteron. Hormonet har indflydelse på, hvordan sædcellerne udvikler sig og på hvor god kvaliteten er.

Dansk bundplacering
Danske mænd har generelt en dårlig sædkvalitet målt i forhold til mændene i andre nordiske og baltiske lande. Den kedelige placering deles med norske mænd.

- Der findes forskellige teorier, som prøver at forklare den relativt dårlige sædkvalitet, men ingen ved med sikkerhed, hvad grunden er, siger Oliwia Witczak ved Høgskolen i Oslo til forskning.no.

Danskernes dårlige sædkvalitet skyldes ikke kun vægten. Meget tyder på, at kemikalier fra moderens dagligdag kan forstyrre fostrets hormoner. Det er kemikalier fra for eksempel shampoo, cremer og impregnering, der kan nedsætte sædkvaliteten hos de voksne mænd.

Oliwia Witczak har stået bag projektet, der viser, at tykke mænd har sværere ved at få børn. Nu er hun gået i gang med at undersøge, om sædkvaliteten forbedres, hvis vægten går ned.

Hvad er BMI

BMI står for Body Mass Index og er et tal, der beskriver en persons vægt i forhold til deres højde.

Tallet bruges videnskabeligt som en målestok for, om en person er overvægtig eller normalvægtig. Faktorer som kropsbygning eller muskelmasse påvirker BMI og målestokken gælder kun for personer, som er fuldt udvoksede.

Det betyder de forskellige BMI-tal

Undervægt: BMI under 18,5

Normalvægt: BMI 18,5 - 24,9

Moderat overvægt: BMI 25 - 29,9

Svær overvægt: BMI over 30

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)

Udregn BMI:

Du udregner din BMI ved at dividere din vægt i kilo med din højde i anden.

Hvis du vejer 70 kilo og er 1,70 høj, vil dit BMI således være: 70 / (1,70 x 1,70) = 24,22

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere