Sundhedsminister vil forbyde sliktobak

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen vil forbyde vandpibetobak i Danmark. Han har tidligere fremlagt forslag i EU om at forbyde tilsætningsstoffer i tobakken

Vandpibetobak er populært blandt unge, men det indeholder stadig nikotin, selv om det smager af slik. (Arkivfoto: Thomas Lekfeldt)
Vandpibetobak er populært blandt unge, men det indeholder stadig nikotin, selv om det smager af slik. (Arkivfoto: Thomas Lekfeldt)

De ryger for meget vandpibe, de unge i Danmark. Et flertal af partierne ønsker derfor et forbud mod den vanedannende tobak i vandpiben. Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) er nu gået aktivt ind i sagen.

- Det er en rigtig dårlig idé med den søde vanedannende tobak i vandpiber. Det er bekymrende, at den er blevet så populær blandt unge, og derfor er jeg ved at undersøge, hvordan vi kan gennemføre et forbud i Danmark, siger sundhedsministeren.

Ifølge en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse har unge, der har prøvet at ryge vandpibe, tre gange større risiko for at ende som cigaretrygere end andre unge. En sag, der ikke er Jakob Axel Nielsen helt ubekendt.

- Jeg vil selvfølgelig også tage det op på det kommende rådsmøde i EU, hvor jeg tidligere har stillet forslag om at forbyde en række tilsætningsstoffer i tobak. Alt andet lige vil et europæisk forbud beskytte flere unge, siger sundhedsministeren.

Preben Rudiengaard (V), der er formand for Folketingets Sundhedsudvalg, fremsatte tidligere idéen om, at Danmark kan kopiere tysk lovgivning. De tyske politikere har nemlig for nylig forbudt vandpibetobak ved at sænke grænsen for tilsætningsstoffer i tobak til maksimalt 25 procent. Vandpibetobak består af to tredjedele tilsætningsstoffer, og derfor har forbuddet ryddet tyske butikshylder for den søde tobak.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere