Kend din krop og undgå løbeskader

Løbeskolen: Det gælder om at finde årsagen til dine skader, ellers dukker de op igen

Lis' evne til at holde knæet stabilt med sideværts påvirkning testes. Desuden undersøges knæets sporing ud over foden, som bl.a. viser, om Lis har tendens til at falde indad på knæ og fødder. (Foto: Kristian Linnemann)
Lis' evne til at holde knæet stabilt med sideværts påvirkning testes. Desuden undersøges knæets sporing ud over foden, som bl.a. viser, om Lis har tendens til at falde indad på knæ og fødder. (Foto: Kristian Linnemann)
Smerter og ømhed fra overbelastede muskler, sener og led får ofte løbere til at nedsætte eller ændre deres træning. Mange tror desværre fejlagtigt, at hvis blot symptomerne fjernes, kan man genoptage træningen for fuld styrke. Men der er jo en eller flere grunde til, at skaderne er opstået, og årsagerne skal afdækkes, så man kan sikre, at generne ikke kommer igen og igen. At den samme skade blusser op gang på gang, har Lis Gedsø - en af de fire løbere i kup!'s løbeskole desværre oplevet alt for tit.

Gammel skade
For fire år siden begyndte Lis at få ondt i venstre akillessene under og efter løbetræning. Selv om Lis har holdt pause fra løbetræning, er generne kommet igen, hver gang hun har forsøgt at begynde med løbetræningen igen. På et tidspunkt har generne været så voldsomme, at selv en gåtur på 20 minutter gav smerter dagen efter. For at Lis kan komme tilbage og løbetræne stabilt flere gange om ugen, er det altså ikke nok for hende at holde pause. Det er nødvendigt at få afdækket de mulige årsager til den kroniske akillessene betændelse.

Forkert træning
Der kan være mange grunde til at man får en løbeskade. Den primære årsag er dog ofte, at man træner hårdere end kroppen kan klare. Det kan f.eks. være for kraftig øgning af løbemængden eller særligt hårde træningsformer som intervaltræning og løb i meget bakket terræn.

Der kan også være særlige fysiske forhold, som er med til at belaste enkelte dele af kroppen ekstra meget og gøre en ekstra sårbar over for skader. I forhold til Lis' akillessenebetændelse kan det eksempelvis være for kraftig indadvinkling på foden eller forkortede muskler. Løbeskoene skal passe til ens løbestil, og korrigere for eksempelvis for kraftigt vrik indad på foden.

Tjek på vanerne
Jeg har undersøgt Lis på min klinik, for at få afdækket de mulige årsager til hendes kroniske akillesseneskade.

Ud over en generel fysioterapeutisk undersøgelse og en afdækning af Lis' træningsvaner – og uvaner! – har jeg analyseret hendes løbestil, for at få afklaret om den og hendes løbesko er med til at 'vedligeholde' hendes gener.

Christian Neergaard
- Christian Neergaard er fysioterapeut og Master i Idræt og Velfærd fra Københavns Universitet. Han har specialiseret sig indenfor behandling af løbeskader og løbestilsanalyser.
- Fysioterapilærer på Fysioterapiuddannelsen i København. Underviser i idrætsfysioterapi og løbestilsanalyse.
- Fysioterapeut for Københavns Universitets Idrætsforening (USG).
- Forfatter til 'Gyldendals Løbebog' (Gyldendal, 2002), redaktør og medforfatter på bogen 'Sportsskader' (Munksgaard, 2008) og skribent for flere tidsskrifter.
- Afholder foredrag om løbeskader og løbestil og er bl.a. tilknyttet Dansk Atletik Forbund som fast foredragsholder.
- Er indehaver af Sundsport.
- Christian Neergaard har været aktiv løber siden 1978.
- Du kan læse mere om Christian Neergaard på sundsport.dk eller kontakte ham på tlf. 22 98 09 18.

1 af 4 Forbedres fodens position og stabilitet med korrektion af kiler, kan specialindlæg til løbesko være et relevant tiltag i behandlingen af eksempelvis akillessenebetændelse. (Foto: Kristian Linnemann)
2 af 4 Lis' akillessene ultralydsscannes for at få et detaljeret billede af skadetilstanden. Scanningen kombineres med en specifik fysioterapeutisk undersøgelse. (Foto: Kristian Linnemann)
3 af 4 En nøje analyse af løbestilen giver mulighed for at undersøge de biomekaniske forhold i fod, knæ og hofte. Hos løbere er netop de biomekaniske forhold under løb centrale at få afdækket, så fejlstillinger kan ændres. (Foto: Kristian Linnemann)
4 af 4 Lis' evne til at holde knæet stabilt med sideværts påvirkning testes. Desuden undersøges knæets sporing ud over foden, som bl.a. viser, om Lis har tendens til at falde indad på knæ og fødder. (Foto: Kristian Linnemann)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere