Søges: Helt sex-fri kæreste

Folk uden lyst til sex, har som mange andre lyst til en kæreste. Men modsat flertallet har aseksuelle slet ikke lyst til at dyrke sex

Som aseksuel betyder sex ingen verdens ting, nogle gør det alligevel for at gøre kæresten glad. (Foto: Colourbox)
Som aseksuel betyder sex ingen verdens ting, nogle gør det alligevel for at gøre kæresten glad. (Foto: Colourbox)

Aseksuelle er personer, der ikke ønsker at have noget at gøre med sex. Hverken med sig selv eller andre. Derfor kan de godt have lyst til at finde en kæreste. Men det kan være utrolig svært.

- Aseksuelle forelsker sig ofte i en person, der gerne vil have sex. Men aseksuelle har ikke lyst til sex, hvilket for de fleste er en integreret del af et parforhold, siger Jeppe Hald til ekstrabladet.dk. Han er koordinator for Sexlinien for Unge hos Sex & Samfund, og modtager af og til henvendelser fra aseksuelle.

- Hvis de har fundet en partner, havner de i et dilemma, hvor der dukker alle mulige spørgsmål op: Kan vi så overhovedet have et forhold? Skal den aseksuelle have sex, kun for at holde på sin kæreste?, siger Jeppe Hald.

Sex er helt irrelevant
På det internationale forum for aseksuelle, AVEN, beskriver en kvinde sin aseksualitet sådan:

’Jeg savner ikke sex mere end en cirkel mangler hjørner. Sex er for mig og mit liv simpelthen ikke relevant’

Men det er det at finde sig en kæreste, og den norske postdoktor Randi Gressgård fra Universitet i Bergen, har kunnet spore en øget aktivitet på nettet.

Ikke decideret ubehag
Der er forskellige grader af aseseksualitet.

- Der er nogen, der godt kan have sex, men uden at føle noget som helst, og så er der andre, der har decideret ubehag. Nogle har måske på et tidspunkt haft lidt sexlyst, og senere er den helt væk, siger Jeppe Hald.

Men alene erkendelsen af at være aseksuel kan være svær at nå til.

- Vi lever i et samfund, hvor alle forventes at være heteroseksuelle. Selv om aseksuelle er en minoritet som eksempelvis homoseksuelle, så har homoseksuelle andre homoseksuelle at spejle sig i. Der er aseksuelle ringere stillet, siger Jeppe Hald.

Han har ikke kendskab til nogen danske foreninger eller hjemmesider, hvor aseksuelle kan finde et fællesskab. Det gør det problematisk at være aseksuel i Danmark.

Et problem at være aseksuel
Den canadiske professor i psykologi Anthony F. Bogaert estimerede i 2004, at en procent af verdens befolkning anser sig om aseksuelle. På hjemmesiden aseksuel.org anslås antallet til at ligge mellem 50.000-250.000 danske aseksuelle.

- Jeg har ikke noget bud på, hvor mange der findes i Danmark. Det er så nyt et fænomen, og der findes ikke mange informationer, siger Jeppe Hald.

Er det et problem at være aseksuel i dag?

- Det synes jeg nok, det er.

Læs mere om Mads Peter Aagaards liv som aseksuel

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen