Få et kick af kaffe op i nummi

Lavementer med kaffe har i mange år været brugt i udlandet, og nu er fænomenet også kommet til Danmark. Så mærkeligt at det bare testes

Der er måske ingen grund til at smide den kolde kaffe ud, for den fungerer fint via bagdøren. (Foto: Colourbox)
Der er måske ingen grund til at smide den kolde kaffe ud, for den fungerer fint via bagdøren. (Foto: Colourbox)

De fleste ved godt, at kaffe ikke ligefrem er en helse-drik, men hvad de færreste ved er, at hvis kaffen kommer ind i kroppen den modsatte vej, er der næsten ingen ende på alle dens gode egenskaber.

Drikker du kaffen, belaster den nemlig leveren ret kraftigt, da den lukker for galde-afløbet. Derudover virker kaffe forstoppende og afkalkende på knoglerne. Yaiks! Men hvis kaffen gør sin entré ad bagdøren, virker den både afgiftende, udrensende, smertestillende og afstressende, og med det in mente, har en udsendt for Oestrogen.dk i samarbejde med Ekstra Bladet derfor indvilliget i at lægge mås til et kaffe-lavement.

Stor trend i USA
Kaffe-lavementer har været brugt i USA og England i mange år, men det er relativt nyt herhjemme. Tarmskylningsklinikken Colonic i København har gennem flere år renset adskillige tyktarme for slagger og gammelt skidt.

Det moderne menneskes kost er nemlig alt andet end skånsom for den sarte tyktarm, der ofte skal have hjælp til at komme af med hvede, sukker, mælkeprodukter – og kaffe ironisk nok.

Colonics klinik ligger midt i København, og minder mest af alt om en kosmetolog- eller tandlægeklinik.

Jeg bliver budt velkommen af den ene af Colonics ejere, Pia Brixved. Hun viser mig ind i behandlingsrummet, hvor kaffe-lavementet skal foregå, og beder mig trække i den hvide T-shirt, der er lagt frem til mig.

Almindelig tarmskylning først
Herefter forlader hun rummet og kommer først ind igen, når jeg ringer efter hende via en knap på væggen. Inden bagdørs-kaffen skal jeg have en helt almindelig tarmskylning, da de to supplerer hinanden rigtig godt.

Tarmskylningen foregår på en formstøbt briks, hvor der kommer lunkent vand ind i tarmen via et tyndt rør, som man selv placerer i endetarmen. Da jeg ligger behageligt på briksen, trykker jeg på knappen, og så kommer Pia ind og starter behandlingen.

Røret i måsen er forbundet med et apparat på væggen, der sprøjter lunkent vand ind i mig. Meningen er så, at man skal holde vandet inde så længe som muligt, og når man ikke kan mere, presser man vandet ud, ligesom når man skal på toilettet.

Så er der kaffe!
Sådan ligger jeg en halv times tid, før Pia kommer ind med to halvliters flasker fyldt med kold, økologisk kaffe. Hun hælder kaffen op i et af rørene i apparatet, og så flyder det ellers lige så stille ind i mig.

Det føles helt anderledes end, når det er vand, der kommer ind. Vand kan være ret svært at holde inde, men kaffen er der ingen problemer med. Det er godt, for meningen er nemlig, at man skal holde kaffen inde, så den kan virke. Og det virker! Jeg drikker ikke kaffe til hverdag, og jeg mærker lynhurtigt et energi-rush, som gør mig lettere svimmel.

Min krop optager kaffe
Pia Brixved forklarer, at det er, fordi venerne i endetarmen ligger meget tæt på tarmvæggen, så koffeinen optages både hurtigere og i meget større koncentration, end hvis jeg havde drukket den.

Når kaffen har nået venerne, bliver den transporteret op til leveren.

De enzymer og den koffein, der er i kaffen, gør, at leveren med det samme går i gang med at afgifte. Galdegangene udvider sig nemlig, og det er rigtig smart, for det gør det nemmere at transportere affaldsstoffer væk fra leveren.

Jeg ligger med kaffen indeni mig i et kvarters tid. Jeg kan følge med i det gennemsigtige rør, som kaffen er i. Langsomt synker kaffen nedad og ind i mig, og det er ret syret. For der kommer altså ikke noget ud! Det forsvinder med andre ord ind i min krop. Vildt!

Eksem forsvinder
Efter behandlingen er jeg ikke svimmel længere, men totalt fuld af pep. Jeg mærker ikke rigtig mere til det, men dette er også kun min første behandling. Jeg skal have to mere med en dags mellemrum, og allerede efter den anden behandling kan jeg for alvor mærke forskel.

Jeg har døjet med eksem, fra jeg var tre måneder gammel, og det bryder ud i lys lue efter anden behandling – også selv om jeg har holdt mig pænt væk fra mælkeprodukter og hvede, som ellers får mig til at slå ud. Men det er leveren, der renser ud, fortæller Pia Brixved mig, og det vil forsvinde igen ret hurtigt.

Det gør det også. Og nu stråler min hud rigtig meget, hvilket er den største forandring, jeg kan se og mærke på mig selv. Andre kan også se det, og flere spørger, om jeg har været ved kosmetolog. 'Nej, jeg har bare fået kaffe!'

Bare ikke lige på dén måde, de tror.

1 af 2 Her er testpersonen under kærlig kaffe-behandling, der sender den brune væske ind i kroppen på en lidt bagvendt måde. (Foto: Oestrogen.dk)
2 af 2 Der er måske ingen grund til at smide den kolde kaffe ud, for den fungerer fint via bagdøren. (Foto: Colourbox)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen