Spiser du dig fed i light-produkter?

Feder cola light? Det er det evige spørgsmål, som både forskere og forbrugere diskuterer. Ernæringsekspert, Per Brændgaard, siger både ja og nej

Nogle kan roligt drikke light, andre bør holde sig fra de kunstige sødemidler (Foto:Benjamin Kürstein, Jacob Ehrbahn, P77)
Nogle kan roligt drikke light, andre bør holde sig fra de kunstige sødemidler (Foto:Benjamin Kürstein, Jacob Ehrbahn, P77)

Mange skifter den almindelige cola ud med light, når de gerne vil smide et par kilo. Men forskere hævder, at de kunstige sødemidler ikke er en hjælp, når sommer-sulet skal smeltes af. Tvært imod skulle de kunstige sødemidler have den helt modsatte effekt, og føre til et endnu højere til på vægten.

Kroppen skelner ikke
Kroppen er ikke i stand til at skelne mellem det kunstige og det rigtige sukker. Derfor aktiverer de kunstige sødemidler de stoffer i kroppen, der får kroppen til at absorbere sukker. Og det skulle føre til direkte vægtøgning, skriver Daily Mail.

Ernæringsekspert, Per brændgaard, er dog ikke ubetinget enig i påstanden om, at kunstige sødemidler ligefrem feder. Alligevel kan der være noget om snakken.

-Det er rigtigt at den søde smag kan stimulere bugspytkirtlen til at danne insulin. Og insulinet trækker sukker ind i blodet, og kan give en øget sult, siger han.

Kan øge sulten
Det er altså ikke de kunstige sødemidler i sig selv der kan gøre dig rund og trind. Men hvis du bliver mere sulten af en cola light, og derfor indtager mere mad, vil det hurtigt sætte sig.

Det er dog langt fra alle der oplever sult-effekten af de kunstige sødemidler.

-Man kan dele folk op i tre grupper, der reagerer vidt forskelligt på kunstige sødemidler og light-produkter. Nogle bliver mere sultne. Andre mærker ingen forskel, mens nogle faktisk oplever mindre sult, siger Per brændgaard.

Mærk selv efter
Per Brændgaard råder derfor folk til at mærker efter hvordan de selv reagerer på de kunstige sødemidler. For om man med fordel kan skifte den almindelige cola ud med light, kommer helt an på hvilken af de tre grupper man tilhører.

Det er altså ikke de kunstige sødemidler i sig selv der feder, men den mad du indtager sammen dem.

Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen