Danske unge har europarekord i druk

Danske unge er - igen - Europas mest fordrukne, viser nye tal. Se her, hvor meget de drikker

Danske unge har verdensrekord igen. Her er det en pige, der tager en ordentlig slurk øl under en fest på en Ung Rejs-ferie. (Arkivfoto: Anthon Unger)
Danske unge har verdensrekord igen. Her er det en pige, der tager en ordentlig slurk øl under en fest på en Ung Rejs-ferie. (Arkivfoto: Anthon Unger)

Danske unge har igen fået europarekord i alkoholforbrug.

Halvdelen af de danske unge på 15-16 år har været fulde inden for de sidste 30 dage, og det er langt mere end unge fra noget andet land i den omfattende, internationale ESPAD-undersøgelse. Der er eksempelvis hele 15 procentpoint færre unge, der har drukket sig fulde indenfor de sidste 30 dage i Storbritannien og på Isle of Man, der indtager 2. pladsen i ESPADs statistik.

Noget kunne tyde på, at de unge oven i købet underdriver, hvor fulde de egentlig er. Hele 60 procent af de danske unge afslører således, at de har drukket mindst fem genstande på en gang indenfor de sidste 30 dage. I det hele taget har de danske 15-16-årige drukket alkohol svarende til fem øl, sidst de rørte alkohol, viser statistikken.

Ensporet ungdomskultur
- Der har været et mindre fald i hvor ofte danske unge drikker, men generelt set har vi en alkoholkultur hvor unges fuldskab er accepteret og en velintegreret del af ungdomskultur. Det viser ESPADs tal blandt andet, siger Jakob Demant, der er adjunkt ved Århus Universitet og forsker i unge og alkohol.

Han påpeger, at Danmark er et af de få lande, hvor man opfatter det som helt naturligt, at 14-15-årige kan stå med en øl i hånden. Og det har konsekvenser. Alkoholen ikke kun er med til at ødelægge de unges helbred. Det kan også skade dem socialt. Både når de drikker – og hvis de prøver at lade være.

- Det er rigtigt svært at være med i det sociale liv og festerne udenfor skoletiden, hvis man ikke drikker. Der er en ensretning. Alle skal mere eller mindre gøre det samme, og alle skal drikke sig fulde, det er det, spillet drejer sig om, siger Jakob Demant, der på den baggrund kalder den danske ungdomskultur for ’smal’ og ensporet’.

- Vi ser det som naturligt, at selvfølgelig drikker man øl. Hvorfor skal det være selvfølgeligt?, spørger han.

Alkohol som manddomsprøve
Han advarer også om, at de unge – både drenge og piger - ser alkoholen som en manddomsprøve, der får dem til at fremstå mere voksne. ¨

- Men går med i drikkelegene, for ellers kommer man til at virke en smule barnlig. Man drikker sig en lille smule scorbar, siger Jakob Demant.

Men når de unge så drikker sig ’stang-Bacardi’, risikerer de også at presse sig selv længere ud, end de egentlig har lyst til.

Der er sjældent tale om direkte seksuelle overgreb, men alkoholen får de unge til at gå længere seksuelt, end de føler sig klar til, fortæller Jakob Demant.

Hvad synes du, om de danske unges forbrug af alkohol? Hvilke oplevelser har du i forbindelse med unge og druk? Skal vi have flere restriktioner?

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen