Hver anden ung går i solarium

60 procent af de 15-19 årige piger har været i solarium inden for det seneste år. Men jagten på kunstig kulør starter endnu tidligere

Hver anden ung går jævnligt i solcentet for at få en mørkere lød. Grotesk, mener Kræftens Bekæmpelse. De unge er nemlig dem, der ved mest om risikoen for kræft. (Foto: Polfoto)
Hver anden ung går jævnligt i solcentet for at få en mørkere lød. Grotesk, mener Kræftens Bekæmpelse. De unge er nemlig dem, der ved mest om risikoen for kræft. (Foto: Polfoto)

Hver anden ung mellem 15 og 19 år har været i solarium inden for det seneste år. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, der også afslører, at den kunstige kulør er populær allerede før 14-års alderen.

Undersøgelsen viser pudsigt nok også, at de unge mellem 15 og 19 år er den gruppe, der ved mest om solariers skadelige virkninger på huden. Alligevel er det dem, der oftest smider poletten eller kortet i solarierne.

Flest solarier, dårligst rådgivnig
Danmark er et af de lande, der har flest solarier. Men kontrollen og vejledningen er alt for lemfældig, påpeger projektchef Anja Philip fra Kræftens Bekæmpelse over for forenigens nyhedsbrev.

- Danmark har desværre en af verdens højeste forekomster af kræft i huden, fordi vi ikke beskytter os, når det er nødvendigt i solen, og fordi vi ikke slukker for solarierne, siger Anja Phillip.

Modermærkekræft er nu blevet den hyppigste kræftform blandt 19-34 årige kvinder og den næsthyggpigste blandt mænd i samme alder. Det tilskrives blandt andet de unges meget høje solarium-forbrug og lette adgang til solarierne.

Starter som børn
Ifølge undersøgelsen har halvdelen af de unge piger, som går i solarium, deres debut, før de er fyldt 14 år. For ti år siden var det kun hver femte.

- Det er dybt alvorligt, for vi ved, at unge øger deres risiko for at få den aggressive modermærkekræft tre gange blot ved ét solarium besøg eller mere om måneden. Unge er mere udsatte for UV-strålernes skader end ældre. Og så bliver det ikke bedre af, at halvdelen af de unge brugere fortæller, at de har fået skader og skoldninger i solariet. Det giver også øget risiko for kræft i huden, siger Anja Philip til nyhedsbrevet.

Fakta om undersøgelsen

Blandt de 15 til 19-årige har 59 procent af pigerne og 42 procent af drengene været i solarium inden for det seneste år.I befolkningen som helhed (15-59 år) er det 29 procent. Det viser Kræftens Bekæmpelses spørgeskemaundersøgelse blandt 3.437 danskere i alderen 15-59 år.

Undersøgelsen er offentliggjort i martsnummeret af tidsskriftet Preventive Medicine. De 75 spørgsmål blev besvaret i marts 2007, inden Kræftens Bekæmpelses store solkampagne ’Skru ned for solen’ blev skudt i gang. Svarene bekræfter, at der i den grad er brug for en kampagne, mener foreningen.

0 kommentarer
Vis kommentarer