Pollenrekord i år

Efter en ond start på høfeberåret er der ikke noget der tyder på, at 2009 bliver et bedre år for de løbende næser end 2008

Når foråret gør træerne grønnere, holder høfeberen samtidig sit indtog i danske næser. (Foto: Colourbox)
Når foråret gør træerne grønnere, holder høfeberen samtidig sit indtog i danske næser. (Foto: Colourbox)

I denne uge blev høfebersæsonen skudt i gang med et rekordstort brag: Pollentallene for el og hassel var de højeste, som er blevet registreret i de 30 år, man har holdt øje med tallene.

- Det har været en hård sæson. Tallene har været helt oppe på 466 for el og 171 for hassel, som begge har højsæson her midt i marts. Da det samtidig har været en uge med flot solskinsvejr og meget vind, så får vi rigtig mange pollen i luften. Havde det været regnvejr, så havde vi ikke haft så mange, siger biolog Janne Sommer fra Astma-Allergiforbundet.

De mange pollen har gjort livet surt for de op imod 20 procent af danskerne, som ifølge Apotekerforeningen døjer med høfeber - et tal, som sandsyligvis kommer til at stige i fremtiden.

Polske pollen til påske
Hos Astma-Allergiforbundet vil man endnu ikke spå om, hvordan resten af pollenåret kommer til at se ud.

- Det afhænger helt utrolig meget af, hvordan vejret er, når birken blomstrer. Den begynder i april og topper først i maj. Hvis vi får det flotte solskinsvejr, som vi har set de sidste par dage, så vil vi få høje tal. Regner hele april og maj væk, så får vi næsten ingen pollen, siger Janne Sommer.

Her kan du tilmelde dig, så du dagligt får tilsendt Astma-Allergiforbundets pollental

Der er dog ingen grund til at tro, at vi slipper lettere i år end sidste år, siger Janne Sommer. Allerede i påskedagene bliver der igen brug for høfebermedicinen, hvis ellers vejret bliver godt:

- Vi kan godt risikere her i påsken, at vi får nogle birkepollen sydfra, som bliver båret herop med vinden - en lille gave fra Polen og Tyskland. Det får vi næsten hvert år, siger Janne Sommer.

Flere lider mere
Høfeber er et stigende problem: Dels fordi stadig flere danskere får allergien, og dels fordi der er flere pollen i luften i længere tid af gangen.

Det har man mærket på de danske apoteker, hvor der de sidste år har været ekstra godt salg i høfebermedicinen: Især oplevede man et salgsboom i marts sidste år, ifølge tal fra Apotekerforeningen .

Derfor sætter apotekerne i år fokus på høfeber med en kampagne, der bliver skudt i gang 22. marts. Målet er, at apotekerne skal give bedre og mere omfattende vejledning til de mange, som køber høfebermedicin.

Astma-Allergiforbundet anbefaler, at man taler med sin læge, inden man går i gang med at tage høfebermedicin, men at man sørger for at få allergien behandlet.

- Vi kan jo alle sammen godt lide at sidde ude i solskinnet, og de fleste kan blive fri for symptomfrie med den rigtige medicinering. Hvis man har en kendt allergi og ikke syntes, medicinen hjalp sidste år, så tag en ny snak lægen og hør, om der er nogle nye præparater, som er kommet på markedet siden sidst. Man skal ikke finde sig i at have symptomer, man skal sammen med lægen finde en god behandling, siger Janne Sommer.

Ubehandlet høfeber går ud over livskvaliteten og kan udvikle sig til astma. Mellem 20 og 30 procent af dem, der har høfeber, udvikler med tiden astma, oplyser Apotekerforeningen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen