Undgå januar-snue

Med jul og nytår veloverstået står hverdagen igen for døren. Men for mange, betyder det grå og kolde vejr en tur på langs med snotnæse og hoste

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Men den forestående vinter-snue kan tages i opløbet, hvis man er opmærksom på nogle få huskeregler, det mener tv-læge Peter Qvortrup Geisling.

- Der findes mellem 50 og hundrede forskellige forkølelsesvira, og derfor er det umuligt at vaccinere mod dem. Det gælder simpelthen om ikke at blive smittet.

Og smittet bliver man let. Mens influenza smitter gennem luften, smitter forkølelse ved berøring og kan overleve op til en halv time på ting som for eksempel et håndtag.

Her giver Peter Qvortrup Geisling sine bedste råd til hvordan, man undgår januarforkølelsen.
Foto: Colourbox

Vask hænder
Den allerstørste synder er vores hænder. Vi pudser næsen og trykker derefter kollegaen i hånden eller tager i dørhåndtaget.

- Den, der er forkølet, skal virkelig huske at vaske sine hænder. Det skal selvfølgelig ikke blive en besættelse, men det er meget vigtigt at gøre, hver gang man har pudset næse. Og når man for eksempel sidder og spiller kort, skal man tænke på, at man kan sprede en forkølelse hele bordet rundt, siger Peter Qvortrup Geisling.
Foto: Colourbox

Sund mad
Efter en måned med julefrokoster og nytårsløjer gælder det nu om at få puttet nogle af de sunde madvarer i skrutten.

- Det er vigtigt at spise sundt. Kosten er en vigtig byggesten i et godt immunforsvar, som skal komme forkølelsen til livs, siger Peter Qvortrup Geisling.
Foto: Colourbox

Motion
Mange går i forvejen ind i januar med spritnye nytårsforsæt om mere motion. Og hvis man ikke vil ligge på langs med snue, er det vigtig at få sig rørt.

- Motion spiller også en væsentlig rolle for vores immunforsvar. Hvis man er i god fysisk form, er der større sandsynlighed for, at man kan holde snuen fra døren, siger lægen.
Foto: Colourbox

Søvn
Otte timer om dagen. Ikke mere - ikke mindre. Det er, hvad man skal have for at få mest muligt ud af sin hvile.

- Det er vigtigt at sove godt. Med den rigtige mængde søvn, er man også med til at styrke sit immunforsvar, siger lægen.Foto: Colourbox

Vitaminpiller
Selvom man spiser varieret og sundt, skader en vitaminpille ikke, og heldigvis er det fuldstændig ligegyldigt, om man køber den dyreste eller den allerbilligste.

- Jeg spiser selv en vitaminpille om dagen, når jeg husker det. Og det er en god idé. Men man skal ikke tage alt muligt forskelligt som for eksempel ekstra stærke c-vitaminer. Det har ingen effekt. En enkelt multivitaminpille er nok, siger lægen.
Foto: Colourbox

Medicin
Men er uheldet ude, er det bare om at slappe af og ride stormen af, der er nemlig ikke ret meget, man kan gøre ved det.

- Det tager cirka syv dage at komme over en forkølelse, hvis man tager almindelige receptfrie smertestillende piller og cirka en uge, hvis man ikke gør. Selvfølgelig kan pillerne slå feberen ned og lette symptomerne, og en næsespray om natten er med til at give en bedre søvn, men alt i alt tager det lige lang tid, uanset om man gør noget eller ej, siger Peter Qvortrup Geisling.
Foto: Colourbox

Tag en dag under dynen
Hvis man kan mærke, at snuen er på vej, er det en god idé at holde sig inden døre en dag eller to.

- Det kan være en god idé lige at snuppe en dag i sengen, hvis man kan mærke, at noget er på vej. Det hjælper til, at man kommer sig hurtigere, og så er man sikker på ikke at smitte andre, siger lægen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere